30 entry daha
  • 1955'ten 1961'e kadar yankesicilik biriminde çalışan emekli emniyet müdürü yaşar danacığlu,bankalar caddesi'nde işleyen tramvayın yankesicilerin ana hedefi olduğunu çünkü yolcuların pek çoğunun bankalardan yüklü parayla çıktığını söylemektedir. yankesiciler çoğunlukla iki kişilik ekiplerle çalışmaktaydı. biri parmaklarını cebe doğru uzatırken diğeri onun perdeleyerek görülmesini engellerdi. daha cüretkar yankesiciler ceketlerin iç cebini kesmek için jilet kullanırdı. tramvaydan atlayıp galata kulesi'ne giden arka sokaklara kaçarlardı. yapılacak ilk iş parayı alıp cüzdandan kurtulmaktı,çünkü cüzdanla yakalanmak kesinlikle hüküm giymek demekti.
    bu yankesicilerin en ünlüsü ve maharetlisi kürt şakir ile damadı ali dalmış'tı. şakir pek şişkin bir cüzdan çaldığını,içinden çıka çıka köpek pisliği çıktığını anlatırdı. cüzdanda bir de şöyle bir not bulmuştu: "sevgili yankesici,geçen sefer cüzdanımı çaldığında paramı yemenin zevkini sürdün. umarım bu seferkini yemekten daha çok zevk alırsın."
    bankalar caddesi, düzenbaz ve kasa hırsızlarının da gözde hedefiydi. danacığlu, türk kuvvetleri istanbul'a girdiğinde bankalardan birinde işbaşında olan bir kasa hırsızının hikayesini anlatır: birliklerin caddeden taksim'e doğru ilerlediğini duyunca onlara tezahürat yapmak için pencereden sarkınca bankanın güvenlik görevlileri onu görüp tevkif etmişlerdir.
    kaynak: (bkz: galata pera beyoğlu bir biyografi)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap