47 entry daha
  • 1855'te yeni kurulan beyoğlu belediye heyeti,düzeni sağlama çabalarınıın içerisinde,fuhşa ve fuhuşla ilişkili ahlaksızları denetim altına almak için genelevleri kayıt altına alma ve belli alanlarda sınırlama kararı almıştır.galata'da genelevlere ayrılan zürafa,beyzade,şerbethane,karaoğlan,badem,şeftali,oğlak ve bülbül sokaklarıdır; hem genelevler hem de çalışanları düzenli denetime tabidir. galata polis komiseri süleyman efendi,1884'te pencereden sarkan fahişelerin görüntüsüyle gelip geçenlerin onurlarının kırılmaması için ilaveten tüm genelevlerin pencerelerinin kafeslerle örtülmesini emretmiştir. kayıtdışı genelevler ve fahişelik,zenginlik,nüfus siyasete ve polisibn etkinliğine bağlı olarak bir dönemden diğerine değişen derecelerde 1990'lara kadar aşağı yukarı bu şekilde devam etmiştir.
    1922'de yayınlanan bir araştırmaya göre, genelevlerin gece 22.00'de kapanması zorunluydu,birkaç dakika bile geç kalsalar ceza kesilirdi. genelev sahipleri bundan şikayet etmekte,işin bu saatten sonra açıldığını söylemekteydi.
    beyzade,şerbethane ve şeftali sokakları 1956-1968 yıllarında karaköy meydanı ve kemeraltı caddesi genişletilirken yıkılmıştır. 1960'ların sonunda bu bölgede çalışan fahişelerin çoğunluğu türk'tür ve ortalama yaş 35'tir.
    1990'larda bu genelevlerin büyük çoğunluğu beş yıl arka arkaya tek başına vergi rekortmeni olan,emlak kraliçesi ermeni matild manukyan'a aitti. sadece 1995 yılında 616 bin 300 dolar vergi ödedi ve bu nedenle kendisine bir ödül verildi. manukyan bir kez 18 yaşından küçük kızların çalıştırıldığı kayıtdışı genelevler işletme şüphesiyle tutuklandı ama bu suçlamalardan aklandı.1995 yılında koruma görelisinin hedeflendiği iddia ettiği silahlı saldırıda bacağından yaralandı, koruma görevlisi saldırıyı hiçbir yara almadan atlattı. matild manukyan şubat 2001'de öldüğünde oğlu, satmayı reddederek bütün genelevlerini kapattı.
    açık kalan 18 genelevin altısı yaşar ceyhan muniz'e, on ikisi sümbül lakaplı neriman akarsu'ya aitti. neriman akarsu 1980'lerde defalarca türkiye vergi rekortmeni olmuştu. eylül 2006'da, 82 yaşında öldüğünde tüm genelevleri çalışanlar cenazeye katılabilsin diye kapatılmıştı,cenazesinde ünlü simaların da yer aldığı söylendi.
    bu 18 geneleve çalışan 120 kadın vardı ve günde yaklaşık 5 bin ile 7 bin ziyaretçileri oluyordu. genelevler pazar günleri kapalıydı. 15 mayıs 2009'da beyoğlu'un son resmi genelev bölgesinin kapatılması istanbul büyükşehir belediye meclisi'nde kabul edildi ve nihayet 20 mayıs 2010'da kapatıldı. -ve geriye sadece zürafa sokak kaldı-
    kaynak: galata pera beyoğlu bir biyografi
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap