47 entry daha
  • özellikle üçüncü dünya ülkelerine yaklaşım tarzı aşağıdaki horoz ve tilki hikayesiyle özetlenebilir.

    kümesin birinde birçok tavuk ile genç ve küçük horozlar, bir de kümesin yaşlı ve büyük horozu birlikte yaşamaktadır. kümesin etrafında da bir tilki gezinmektedir. yaşlı ve büyük horoz, tilki içeri girmesin diye kümesin kapısını sıkı sıkıya kapatır, tavukları da dışarı bırakmaz. tabii dışarı çıkamadıkları için doğru dürüst yemlenemeyen tavuklar da zamanla zayıf ve küçük kalır. yaşlı ve büyük horoz ise dışarı bırakmadığı tavuklara ölmeyecekleri kadar mısır tanesi dağıtarak yaşamalarını sağlar.
    kümese giremeyen tilki bunun üzerine kümesin tellerinde küçük bir delik açarak küçük ve genç bir horoza seslenir ve ona biraz mısır vermeyi teklif eder. tilkiyi geri çevirmeyerek mısırı yiyen küçük ve genç horoz her gün gelip aynı şekilde tilkiden mısır almaya başlar.
    bir süre sonra tilki küçük ve genç horoza tek başına yiyebileceğinden fazla mısır verince genç horoz hem kendisi yer hem de diğer tavuklara bu mısırı dağıtır. böylece yavaş yavaş yaşlı ve büyük horozun kümesteki gücü kırılır ve gittikçe etrafındaki tavuklar azalmaya başlar.
    artık o tavuklar, popülerleşen genç ve irileşmiş horozun etrafında toplanmaktadır. bu aşamada tilki kümesin kapısının önüne mısır bırakmaya başlar. kümeste kapıyı açıp açmamak üzerine bir tartışma çıkar. sonunda korkarak kapıyı açarlar ve kafalarını dışarı uzatıp yemlenip hemen geri çekilirler. bir süre böyle devam eder ve hiçbir şey olmaz. kümesteki tavuklar rahatlar ve korkuları azalır.
    nihayet bir gece tilki kümesin önündeki avluya mısır döker. artık korkusuz olan tavuklar genç ve güçlenmiş horozun öncülüğünde dışarı çıkar ve rahat rahat yemlenirler. tilki bir süre sonra gece kümesin kapısından kendi mağarasına kadar mısır tanelerini döker. sabah kümesten çıkan ve korkusuzca yemlenen tavuklar yemlene yemlene mağaraya kadar gider ve mağaraya girerler. onları içeride bekleyen tilki bütün kümes mağaraya girince mağaranın kapısını kapatır.

    gerisinde neler olduğunu tahmin edersiniz. vizyonu dar olan bütün zayıf devletler için emperyalist güçlerin mağarası daima son durak olmuştur.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap