8 entry daha
  • çok eski bir dindir. yahudilik dışında, bütün öteki dinlerden en az birkaç yüzyıl daha eskidir. çok da düzensizdir. 330 milyon tanrısı (ki bu da her aileye, tümüyle kendilerine ait, gereğinden fazla sayıda tanrı düşmesi demektir), birkaç düzine mehzebi, bir o kadar da kutsal kitapları, bir yığın ayini, töreni ve ilahi kuralları vardır. bütün bunlara karşılık, ne bir tahrilsel kurucusu ne de ibadet biçiminin tam ne olduğu konusunda herhangi bir mutabakat vardır. hinduculuk, bir bakıma, kolay görünmektir. sonsuz varlık olan brahman 'a varan yol bolluğu içinde hoşgörülü, kapsayıcı, zorlamasız. kolaydır, eğer kast sistemi içinde, münasebetsiz bi biçimde, bir uşak ya da bir köylü kalmadıysanız. ya da kast sisteminin dışında, münasebetsiz bir biçimde, dokunulmaz bir şey (bir domuz, bir inek ya da bir sivrisinek) olup kaldıysanız.

    burdaki paradoks şudur. bir sürü zamanınız var (aslında, ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar ömür) ve ruhunuzu dünyadan kurtarıp brahman'la olan randevuyu gerçekleştirmek için de bir sürü yol var. ama bu oyunun stratejisinde, insana gerçekten indi-çıktı hissi veren bir şey vardır. attığınız zara değil, zar atarken ne kadar iyi bir hal ve tavır gösterdiğinize bakılmaktadır. yani, bir ömürden ötekisine geçerek, ölüp ölüp dirilmelerden geçerek, nihayet en tepeye varmanızla oyun bitinceye dek, kast sistemi içindeki yükselişinizi (ve düşüşünüzü), sizin karmanız belirlemektir. * *

    yol boyu böyle giderken, belli başlı tanrılarla uğraşmaya hazır olmak gerekmektedir. (her biri brahma'nın dışavurumlarından birisidir ve her birinin de kendine ait başka alt dışavurumları vardır). yıkıcı tanrı siva *, koruyucu tanrı vişnu * ya da, yaratıcı tanrı sakti. ve bir çok kitapla da, vedalar, sanskritçe yazılmış, hinduculuğun temellerini atan ve upanişad'larda * doğruğuna ulaşan antik kutsal kitaplar ve mahabharata, dünyanın en uzun şiiri, tanrı krişna ile aryuna adlı asker arasındaki diyaloğu da * içerir. hayvanların hepsiyle ve her türüyle de uğraşırlar. özellikle ineklerle, boğalarla, maymunlarla ve yılanlarla (bu hayvanlara iyi davranırlar çünkü bunlarda muhtemelen onlar gibi ya çıkmakta ya da inmektedirler). yol üzerinde elbet, benares'i ziyaret edip ganj nehri'nde yıkanılmalıdır. tantracı olmayıda seçebilir, aydınlanma ya, diğer usullerin yanı sıra "her birinin aynı zamanda hem kendisi hem öteki olduğu" duyumsal aşk yapma stiliyle ulaşılmaya çalışılan bu yoga dalı benimsenebilir. bu arada guru'ları, mantra'ları ve sutra'ları arayış içindedirler.

    hinduculuğu izlemek öyle o kadar kolay değildir. brahman'a doğru yol alırken, maya 'yı * da unutmamak gerekir. maya, duyularımızla algıladığımız şekillerin ve yapıların, şeylerin ve olayların, bir bakıma gerçeklik olduğu kuruntusudur.
79 entry daha
hesabın var mı? giriş yap