6 entry daha
  • 1968 doğumlu, romen sinemacıdır. bağımsız yapımların "kadınlar üstüne dram" türü yönetmeni diyebiliriz kendisine.

    ilk büyük çıkışını 2007 senesinde görücüye çıkan, 4 luni 3 saptamini si 2 zile(4 ay 3 hafta 2 gün) filmi ile yakalamıştır. hikaye, yozlaşmış ve fakirlikten kırılan romanya'da hamile kalan bir üniversite öğrencisini ve hamileliğinden kurtulmak için başvurduğu yolun kendisine ve en yakın arkadaşına ne ölçüde zarar verdiğini, genel bir romanya panoramasıyla gösterir. aşırı gerçekçi yapısıyla, insanı kahreder.

    2012 yapımı dupa dealuri (tepelerin ardı) ile de aynı sinema dilini, yine kadın karakterler kullanarak bir yetimhanede yapar açılışını. bu sefer şehirde değil kırsal alandadır. ancak yine kadın olmanın zorluğunu gösterir bize. ağır ritmi ve uzun süresi ile seyirciyi kısmen yorsa da, dil ve görüntü inanılmaz derecede iyidir.

    2016 senesinde ise bacalaureat (mezuniyet) ile çıkar karşımıza. her ne kadar daha izleme fırsatı yakalayamamış olsam da, özet olarak anlatmak istediği mevzu; ebeveynlerin çocukları üzerinde kurdukları korumacı/özgürlükçü tavrının dış dünyaya ve topluma göre nasıl şekillendiği.

    özet olarak; mungiu'yu seyretmek gerekir. anlayamıyorsan bile en azından denemek gerekir.

    edit : başlıktaki entry sayısıyla ilgili eleştirel kısım, gereksiz bulunduğundan silinmiştir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap