5 entry daha
  • [aktarılan bilgilerin çoğunluğu briefe an felice kitabı dipnotlarındandır.]
    1809 - 1894 yılları arasında yaşayan alman psikiyatrist ve ünlü çocuk kitabı* yazarı heinrich hoffmann. alman çocuk klasikleri arasında görülen 1844 tarihli struwwelpeter'in* de (pasaklı peter) yazarıdır.

    kitaptaki öyküler ahlak dersi vermekle birlikte çocuk kahramanların aşırı abartılı tiplemeleri ve muzırlıklarının ayrıntılı anlatımı dikkat çekici. kendi döneminde olağanüstü bir etki yaratan struwwelpeter figürüne her dönemde gösterilen ilgi bugün de devam ediyor. daha sonraları ahlakçı olmakla eleştirilen bu kitap etki bakımından ters yönde de yorumlanabilir.

    öyle görünüyor ki kafka da çok beğendiğini söylediği hoffmann kitaplarında basit ahlakçılığın ötesine geçildiğini, hatta dipte muzırlık yattığını düşünüyor. kafka döneminin liberal düşünceli eleştirmenleri bu kitabın o günün eğitim anlayışına ters düştüğünü ve geri kaldığını dile getirirken kafka'nın hoffmann'ı farklı algılaması dikkat çekici. kitap galiba türkiye'de yayınlanmamış, almanya'da ise iki dilli olarak "savruk peter" başlığıyla yayınlanmış.

    ***
    "bu arada, çocuk kitapları arasında bir seçim yapmak o kadar zor ki. kendi tecrübelerime dayanarak en iyi çocuk kitaplarının adını vermem gerekirse, bunlar hoffmann'ın* küçük ciltleri olacaktır, muzır olduklarına şüphe yok. nasıl da güzel görünecek şu anda okuduğumuz kitaplar bize öte tarafta*!" franz kafka - briefe an felice
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap