31 entry daha
  • peder bey "devletin cepleri biraz geniş kesimli olur hem sağa hem de sola" diyerek büyüttü bizi. devletin sağ ve solda, islamcı ve marksist kesimde "uç"lara adamlarını yerleştirerek, istediği politikaların güdülmesini sağladığını anlatırdı. örnekleri mevcut ve bariz. bkz perinçek bkz dilipak.

    bu durumu düşündükçe "işte devlet yönetimi budur arkadaş" derdim kendi kendime.

    ismet inönü'nün kıbrısla ilgili gündem maddelerine inancının tersine itiraz ederek, ateşli muhalefet ederek, uluslararası müzakerelerde hükümetin elini aslında güçlendirmeye çalıştığı anlatıldığında da şaşırır "işte devlet yönetimi budur arkadaş" derdim.

    devlet olmanın gereği bu gibi stratejik adımları atabilmektir bir bakıma. sevin ya da sevmeyin ama durum böyle.

    bu devlet aklının bir örneğini de rafsancani'nin iran-ırak savaşının sona ermesi için humeyni'yi ikna etmesi sürecinde görüyoruz.

    ***

    rafsancani'yi iran devriminin ve akabinde kurulan "iran islam cumhuriyeti"nin fikir babalarından biri olarak tanımlamak yanlış değil. humeyni'nin en yakın adamlarından biriydi. sadakati tartışılmazdı. bir milyon insanın ölümü ile sonuçlanan ve 8 yıl devam eden iran-ırak savaşının son zamanlarında saddam, gizli yollar üzerinden humeyni'ye ateşkes teklif ettiğinde iran yönetimini zor bir karar bekliyordu. bir yandan kazananı olmayacak bir savaşın devamı ihtimali, diğer yandan ise "ruhani önder" humeyni'nin "zafer olmadan ateşkes olmaz" şiarından vazgeçmenin oluşturacağı meşruiyet krizi. rafsancani ateşkes teklifi geldiğinde, humeyni'ye şu öneri ile gidecekti:

    "isterseniz bu ateşkesi kabul ettiğimizi ben açıklayayım. daha sonra siz beni görevden alıp, hapse atabilirsiniz. böylelikle hem ateşkesi sağlayacak bir süreç başlar, hem de sizin itibarınız zedelenmez."

    http://www.turkiyegazetesi.com.tr/…enar/595019.aspx

    ***

    sonuç: ne ırak'ın ne iran'ın işine yarayan saçma sapan 8 yıl süren bir savaş sona erer.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap