3 entry daha
  • clint eastwood'un başrolünü üstlendiği don siegel filmi. siegel'la eastwood'un ortaklığından çıkan en farklı film. eastwood'un koca filmografisinin de en farklı filmlerinden kanımca. kuzey amerika'yla güneyin savaştığı bir dönemde (iç savaş döneminde) kuzeyli bir askerin yaralı bir halde güneyde bulunmasıyla başlayan film cinsel tansiyona (gerilime) yoğunlaşan bir filme dönüşür anbean. elemanımız kendisini çocuğundan yaşlısına kadar 10 kadınlı, erkeksiz bir ortamda bulunca uçkuruna sahip çıkamaz ve olaylar gelişir. ilginç bir atmosferi var. yukarıda sürreal denmiş, hakikaten öyle. öyle bir atmosferi mevcut ki o ortamın gerçekçiliğini sorgulamamak zorlaşıyor. farklı atmosferiyle dikkati çekiyor. öte yandan lezbiyen öpüşme sahnesi, grupça öpüşme sahnesi (seks sahnesi demek zor, çünkü sadece öpüşüyorlar), 13 yaşındaki çocuğu öpme sahnesi, 17 yaşındaki kızla sevişme sahnesi, ensest sahnesi (oha, ne çok şey varmış) mevcut. özellikle 70'te çekildiğinden lezbiyen öpüşme sahnesi ve ensestin işlenmesi şaşırtmadı değil. ama tabi bu sahneleri böyle yazınca erotik bir film olduğu sanılabilir. ama sanmayın. çünkü erotik bir film değil.

    film kötü değil ama iyi de değil. yani ortada bir yerde duruyor. seyri keyifli ama bu konudan daha iyi bir film yapabilirlerdi bence. konunun harcandığını düşünüyorum. cinsel tansiyon, yani gerilim vasat entrikalarla harcanmış. halbuki daha iyi yan öykülerle askerle kadınlar/kızlar arasındaki tansiyon/gerilim daha iyi işlenebilirdi. gerçi filmin gerilimli olduğunu da söylemek zor. ayrıca uzaktan cennet gibi görünen bir yerin cehenneme dönüşü de daha iyi işlenebilirdi. kısacası yukarıda bahsettiğim sahneler dışında pek şaşırtmayan film.

    sofia coppola'nın bu filmi tekrar çevirdiğini, daha doğrusu bu filmin uyarlandığı aynı adlı romanı tekrar uyarladığını belirtmek gerek. eastwood'un rolü colin farrell'a (irlandalı bir adama kuzey amerikalıyı oynatmak iyi bir fikir mi?), geraldine page'in okulun sahibi martha rolü nicole kidman'a, carol rolü elle fanning'e teslim edilmiş. edwina'yı bu kez kirsten dunst oynamış. amy'nin yaşıysa büyütülmüş nedense. zira bu filmde 13 yaşında ama 2. filmde 30'larında (game of thrones'dan oona chaplin oynamış). ilk film vasatı aşamadığından coppola daha iyisini yapma şansına sahip, umarım coppola da vasat entrikalarla bu şansı heba etmez.

    spoiler

    ya yukarıda adama uçkuruna sahip çıkamaz dedim ama gören de kadınları iffetli sanacak. ekranda doğru dürüst gözükmeyen kızları es geçersek herkes aç durumda. martha da askeri istiyor, 17 yaşındaki aç carol da, ona gerçekten aşık olan edwina da. yani millet aç aç... gene de elemanımız her çiçeği koklamamalı, kendisine hakim olmalıydı. gerçi kadınların adamı öldürmelerinin bahanesi yok.

    spoiler
44 entry daha
hesabın var mı? giriş yap