8 entry daha
  • özgürlüklerin olmadığı yerde güç gösterme çabasıdır. iktidar ile arasındaki temel fark budur. karşılıklı rızanın olmadığı yerde tahakküm olur. sadece devlet-birey değil her tür ilişkide gözlenebilir.

    örneğin a devletinde bir kimliğe sahip b bireyi tahakküm altında yönetiliyor olabilir. ilgili devlette azınlık grubunun içerisinde bulunan bir 'b' kişisi hakkını özgür bir şekilde arayamıyor ya da özgürce yaşayamıyorsa bu ilişki devlet iktidarı, yönetimi değil devletin bizzat 'b' kişine uyguladığı tahakkümdür. olumsuzdur.

    sadece modern devletlerde, devlet-birey arasında iktidar ilişkileri gözlenebilir. o da göreceli. diğer durumlarda ise tahakküm.

    bir diğer örnekte bireyler. eğer iki birey arasındaki ilişkide, rıza -karşılıklı onay- açısından bir aksama varsa orada iktidar ilişkileri değil tahakküm oluşmaya başlar. a ile b sevgili olsun. a, b'den ayrılmak istiyor. bu durumda a ile b'nin ilişkisinde -sadece sevgililik değil iletişim de dahil- iktidar savaşının, tahakküme geçişi a'nın ilişkiye rıza göstermesine bağlıdır. kısaca birisi artık görüşmek istemiyorum der ve diğeri de görüşmeye zorlar ise bu tahakkümdür.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap