3 entry daha
  • bir sanat etkinliğinin organizasyonu için bir (veya iki) haftalığına gideceğim ülke. deli gibi internet'te kaynak araştırması yapıyorum, blog'ları okuyorum. linkedin'de mynmar business community isminde bir grup var. oradan da pek çok insan yardımcı oldular. işin ilginç yanı, bu ülkede aktif olan türkiyeli yatırımcılar grubu da var.

    bu ülke ile ilgili öğrendiklerim şunlar:

    - (bkz: myanmar vizesi)

    - döviz rejimleri çok katı. dövizin düzgün ve üzerinde herhangi bir damga vurulmuş olmaması gerekiyor (istanbul'da bazen döviz üzerine ufak damga vurabiliyorlar. o, myanmar'da sorun oluyormuş). döviz banknotları, yeni olmalıymış. bankalar ve havalimanındaki exchange ofisler üzerinden döviz bozdurabiliyormuşsunuz. (pazarda da çok daha uygun oranlarda döviz bozdurmak mümkünmüş, ama yasak olduğu için polis ile başınız derde girebiliyormuş).

    - ülkede kredi kartı kullanımı çok yaygın değil. beş yıldızlı otellerde bile sorun olabiliyor. buraya gelmeden önce booking.com üzerinden yapacağınız ödeme geçerli oluyor. ben, beş yıldızlı (ve 9 puan verilmiş) bir otelden full-house aldım. öğle yemeklerinde de sorun yaşamamak için. yanınızda belli bir miktar para olsun. doğru okuduysam, 2.000 dolar veya üstünü girişte deklare ediyorsunuz.

    - yangon, bir expat şehri diyorlar. yongon ve naypyidaw haricindeki bölgeler için "güvenlik uyarısı" var (abd dışişleri bakanlığı'nın web sayfasından baktım).

    - halkı aşırı nazik ama utangaç diyorlar. hırsızlık yok denecek kadar azmış. kendi çevresindeki diğer asya ülkelerine kıyasla göreceli olarak en temizi ve daha iyi kokanı diyor orada yaşayanlar.

    - orada yaşayan ve çalışan expat'ların videolarını izledim. çoğu, yongon'da hiçbir şeyin gerektiği gibi çalışmadığından şikayetçi. ne kadar gerçekçi, gittiğimde göreceğim.

    - internet bağlantısı iyi değil deniyor. o yüzden, beş yıldızlı otel seçmeden önce, oteli arayın ve sorun. yalan söylemek gibi bir huyları yok. ben, yedi oteli üşenmeden aradım. bağlantı sorunu varsa söylüyorlar. (kaldı ki, tripadvisor da iyi bir kaynak bu konuda).

    - tayland üzerinden geçmek çok daha ucuz ve hızlı oluyormuş. ben de önce tayland'a, iki gün kalıp, oradan myanmar'a geçeceğim. (thy'nin fırsatlarını takip edin, diyorum).

    - ilginç yasaları var. o yüzden çok dikkatli olmak gerektiği söyleniyor. yukarıda da söylediğim gibi, örnek olsun, pazarda döviz bozdurmak bile ciddi bir suç olabiliyor. gitmeden önce iyice öğrenmek lazım.

    - burada, nepido'da, elçiliğimiz var:
    http://www.mfa.gov.tr/…q9/qbb wzkh270tltfr/rpku6zs=

    bunun dışında, gerçi bir modern sanat etkinliği için gidiyorum, ama; telekom sektörü pek çok yeniliklere açık. japonlar, pek çok konuda sektöre ana yüklenici olarak girmişler. alt yüklenici olarak çalışan türkiyeli firmalar da var burada. gittiğimde, buradaki iş olanaklarını da araştıracağım. avrupa'da 100k'ya yapılan işi burada 300-400k'ya yapabiliyorsak neden olmasın.

    not: oraya gittiğimde de güncelleyeceğim.
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap