3 entry daha
  • ögretisinin ideolojik sayilabilecek çikisi ve simgesi olan bu davranisi isa'nin tarihsel gerçekliginin de en önemli detayidir.

    fisih bayrami öncesinde tapinaga yapilan bu saldiri ve yakalanan saldirganin ferisilerin baskisiyla romali vali tarafindan çarmiha gerilmesi, incil anlatisi disinda elimizde bulunan yegane tarihsel veridir.

    saldirinin amacinin ne oldugunu bilmemiz güç. ancak kudüs ve roma imparatorlugunun o döneme ait bilgileriyle yapilan özgür yorumlar bunun yahudi seriatini kaliplasmis biçimiyle yorumlayan bagnazlara ve ayni zamanda da bu yolla yapilan ekonomik sömürüye gayet dünyevi bir baskaldiri olma ihtimalinin yüksek oldugu yönündedir. ancak topyekün yahudilige karsi bir baskaldiri söz konusu olmadigi gibi isa'nin yeni bir dinin haberini verdiginin kaniti da yoktur. hatta aslinda "matta:5-17"de isa "ben geçersiz kilmaya degil, tamamlamaya geldim" demektedir. bu haliyle isa bir yahudidir ve baslattigi hareket de yahudi dünyasi içinde geçerlidir.

    "bir devenin igne deliginden geçmesinin zengin birinin tanri alemine girmesinden daha kolay" oldugunu söyleyen isa ögretisinin (luka, 18:24), yoksul zümreleri kavrayan niteligini, pagan kavimlere karsi da kullanmayi akil ederek hristiyanligi icad eden pavlus'a kadar bu durum isa'nin ögrencileri (petrus ve yuhanna) tarafindan da böyle yorumlanmis ve aktarilmis hatta bu iki havari pavlus'un fikrine ciddi biçimde muhalif olmuslardir. (bkz: #7176405)

    kaynak: dünyevilik ile ilgili fikirlerimi büyük ölçüde biçimleyen aytunç altindal 'in "üç isa" adli kisa ama öz eseri oldu.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap