9 entry daha
  • tralleis, aydın kent merkezine 1 km. mesafede kestane dağlarının yamacında, aydın ovasına yukarıdan bakan bir konumdadır. klasik çağ'da(akhamenid) pers sefaretindeki karya satraplığına bağlıydı. büyük iskender anadolu'ya girdiğinde kent direnmemiştir. hellenistik dönemde de oldukça güçlenmiş ve heykeltraşlığıyla nam salmıştır.

    uzun yıllarıdır adnan menderes üniversitesi tarafından kazılmakta. geçmişte yrd. doc. dr. rafet dinç hocam tarafından kazılmaktaydı. günümüzde ise prof. dr. aslı sacaroğlu hocam kazmaktadır. bu durum kampüste her zaman dedikodu malzemesi olmuştur. kazının haksızlıkla rafet hocanın elinden alındığı iddia edilr.

    bir diğer dedikodu malzemesi ise, tralleis'e giden patika yoldan, kente gelmeden sola saptığınızda bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. bu yapının arsenal(silah deposu) olup olmadığı tartışılagelir.

    tralleis'te kazılar sırasında aydınoğulları'nın çadır teçisatı ile ilgili malzemeler ele geçmiştir. anlıyoruz ki yörükler bölgede yerleşik hayata geçmeden evvel, üçgözler'e kurulmuşlar.

    1899 buyuk aydın depremi sırasında aydın ili büyük yara almıştır. yeniden imar edilme sürecinde tralleis'in hazır kesilmiş taşları kullanılmıştır. özellikle kent merkezindeki beycamii duvar ve sütunlarında bolca traleis malzemesi hala korunmaktadır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap