7 entry daha
  • osmanlı padişahı ıı. mahmut döneminde, osmanlı tarihinde padişah emri ile idam olunan 44. ve son sadrazamdır.

    ıı. mahmut'un padişahlığının onüçüncü yılı olan 1921'de benderli ali paşa vezir-i azamdır. o sıra ıı. mahmut'un gözdesi ve akıl hocası; ulema sınıfından, kinciliği ve acımasızlığı ile isim yapan osmanlı devlet adamı ünlü halet efendi vardır. rikab-ı humayun kethüdası sanını alarak önemli bir konum da elde etmiştir. bu halet efendi padişaha, "vezir-i azam benderli ali paşa'nın, o yıllarda mora'da başkaldıran yunanlı asiler ile saman altından ilişkileri olduğunu söylüyor. ıı. mahmut'un kan beynine sıçrıyor. "yunan isyanı dolayısı ile devlet aleyhinde faaliyet" suçlaması ile veziri benderli ali paşa'nın hemen azline karar veriyor. bir ay sonra da 1821 yılında kendisini idam ettiriyor.

    şimdi burada iki benzer konu ortaya çıkıyor. birincisi, ilk idam edilen vezir-i azam çandarlı kara halil paşa da fatih tarafından, "bizans casusu" suçlaması ile idam edilmiştir. son idam edilen vezir-i azam da benzer biçimde "yunan casusu" olma suçlamasıyla idam edilmiştir.

    benderli ali paşa'nın idamından sonra bir daha osmanlı'da vezir-i azam idam edilmemiştir.

    ikinci benzerlik de enteresan aslında. halet efendi de benderli ali paşa'nın idamı için uydurduğu ve benderli ali paşanın idamına neden olan suçlamaya benzer biçimde bir suçlamayla bu olaydan bir yıl sonra idam edilir. hatta denir ki; "o zamana kadar devlet aleyhinde faaliyette bulunduğu yeni anlaşıldığından"...
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap