9 entry daha
  • --- spoiler ---

    gözden kaçıyor olabilir ama bu bölüm, yapısı itibariyle standart bir kurgu olmaktan çok daha ötesinin anlamını taşıyor.

    birincisi, bölümde anlatılan sistem hiç de uzak geleceğin ve imkansızlığın bir portresi değil. aksine, 20 yıllık bir gelecekte karşımıza çıkabilecek bir şey.

    ikincisi, cennet-cehennem kavramlarına mevcut dünyamızda dayatıldığı haliyle (saçını açarsan yakarım, sefer-cihad yapmazsan yakarım inançları da dahil buna) inanmayanlar için söylüyorum (kendim gibi); eğer "öbür taraf"ı zihnen hissedilebilecek, acının, sonun ve ölümün olmadığı bir dünya olarak tasvir ediyorsak, bu tam olarak budur. yani, cenneti yapmış ulan adamlar.

    ve insanların ebedi yaşam konusundaki takıntıları düşünüldüğünde (malum kültleri yaratacak ya da bunları uyduranlara her istediklerini yapacak, körü körüne bağlanacak kadar), bu tür bir sistemin ortaya çıkmasının ve hastalıkta ya da beden ölümünden sonra uygulanmasının, bir seçenek olarak kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. insanlar bunu isteyecektir. neden isteyecektir; bölümün sonunda, iki kadının da bir araya gelip arabaya bindikleri an düşündüm bunu; özgür iradeleri dahilinde, seçtikleri kişi ile istedikleri şekilde, hissederek, tadarak, kavrayarak yaşıyorlar da ondan. zaten ruh tanımını, eğer orta çağ inançlarının dayattığı şekilde ele almayacaksak; ruh, zihindir diyebiliriz. zaten inanılan öbür dünya kavramı bedenin içinde yer aldığı bir boyut değil. aslında zihinsel bir durum söz konusu. ve bu şekilde var olma şansı, müthiş bir şans olurdu.

    bir dizinin bölümünden ziyade, 1 saatlik uzunluğuyla film tadında izlenen bir yapımdı.

    --- spoiler ---
208 entry daha
hesabın var mı? giriş yap