14493 entry daha
  • (bkz: #29533290), (bkz: #32848854), (bkz: #61516873) ve (bkz: #51187895) nolu girdilerde* bahsedilen ve doğruluğu hiç araştırılmadan ekşi şeyler'de de yayınlanan, eski birleşik devletler patent ve marka ofisi başkanı charles h. duell*'e ait olduğu iddia edilen "artık yeni hiçbir şey yok, icat edilebilecek her şey icat edildi." sözünün doğru olmadığını öğrenmek ufku iki katına çıkarmasa da burada yazılan her şeyin doğru olmadığı konusunda farkındalık yaratabilir, araştırmaya sevkedebilir.

    1902 yılında yayınlanan the friend adlı dergide yayınlanan alıntıya göre duell şöyle demiştir; "in my opinion, all previous advances in the various lines of invention will appear totally insignificant when compared with those which the present century will witness. i almost wish that i might live my life over again to see the wonders which are at the threshold."

    türkçesi: "bence, çeşitli alanlardaki geçmiş bütün ilerlemeler*, içinde bulunduğumuz yüzyılda yapılacak ilerlemelerle karşılaştırıldığında tamamen önemsiz görünecek. şu anda başlangıç aşamasında olan mucizeleri görebilmek için neredeyse hayatımı baştan tekrar yaşayabilmeyi dileyeceğim."

    peki duell'e ait olmayan bu sözün kaynağı ne? amerikan patent avukatı (bkz: dennis crouch)'un araştırmasına göre bu sözün kaynağı punch adlı mizah dergisinin 1899 yılındaki sayısında yayınlanan, bir dahi ve bir delikanlı arasında geçen "gelecek yüzyıl" başlıklı bir diyaloğa dayanıyor. diyaloğun tamamı şu şekilde:

    gelecek yüzyıl
    sahne: yayıncının ofisi. dahi girer.
    dahi: kitap bölümünün müdürüyle görüşmek istiyorum.
    delikanlı: müdürümüz yok efendim.
    dahi: pekala, resimlerle kim ilgileniyor?
    delikanlı: o işi makineler yapıyor efendim.
    dahi: patenleri inceleyecek bir görevli yok mu?
    delikanlı: oldukça gereksiz efendim. icat edilebilecek her şey icat edildi.
    dahi: pekala, ben bir roman, bir resim ve bir fikir bırakmak istiyorum.
    delikanlı: siz oldukça eski kafalı olmalısınız efendim. bugünlerde bu tür işlerin tamamı zihinsel fotoğraflamayla yapılıyor.

    ekşi şeyler'de yayınlanan yazı: https://seyler.eksisozluk.com/…acma-olan-dusunceler

    kaynakça
    the friend: religious and literary journal, sayı 76, sayfa 28, orta sütünun son üç paragrafı:
    imgur
    hızlı resim (alternatif)

    dennis crouch'un araştırması hakkındaki blog yazısı: tracing the quote: everything that can be invented has been invented

    punch dergisi, 1899 yılında yayınlanan sayının ilgili sayfası:
    imgur
    hızlı resim (alternatif)
27301 entry daha
hesabın var mı? giriş yap