1 entry daha
  • genelde ingilizce'de people's crusade (halkın haçlı seferi) olarak anılsa da peasants crusade (köylülerin seferi), paupers crusade (yoksulların seferi) veya popular crusade olarak da anılır. papa ikinci urban'ın muhalefetine rağmen organize edilmiştir.

    pierre l'hermite (peter the hermit) isimli bir vaizin kuzey fransa ve flaman topraklarındaki fakir ve eğitimsiz köylülerden topladığı kalabalık büyüyerek balkanlara doğru ilerlerken bölgede sıkıntılar yaratır. 1096 yılında denk geldikleri şehirlerde yahudileri zorla hristiyan yapmaya uğraşırlar. direnen yahudileri katlederler ki sayının 10 binin üzerinde olduğu söylenmektedir. walter sans avoir liderliğindeki fransız bir diğer grup erzak ihtiyaçları için belgrad çevresindeki köyleri yağmalamaya kalkışırlar.

    bizans imparatoru birinci alexius comnenus sayıları 30 bini bulan çapulcu ordusunu bekletmeden boğazdan anadolu yakasına geçirtir. alexius'un ana güçleri gelene kadar peter'ı türklerle çatışmamaları konusunda uyarır. ama bizans askeri destek de vermemiştir bu güruha. küçük asya'ya geçildikten sonra almanlar ve italyanlar ile fransızlar arasında çeşitli ihtilaflar çıkar. alman ve italyan güçleri kendi liderlerini seçer ve ordunun komutası da bölünmüş olur.

    ana gücü beklemek yerine tüm uyarılara karşın ganimet arzusuyla iznik üzerine koşturan ganimet peşindeki haçlılar mevzi kazanmak için yakındaki bir kasabayı işgal eder. ana kampta almanların iznik'e girdiği söylentisi üzerine yürüyüşe geçerler ve birinci kılıç arslan komutasındaki selçukluların tuzağına düşerler. bu çarpışmada gayriresmi haçlı ordusunun 20 binden fazla kayıp verdiği tahmin edilmektedir. geride bıraktıkları kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ile ancak kaçarak yakındaki bir kaleye sığınan bir kaç yüz haçlı askeri kurtulacaktır.
hesabın var mı? giriş yap