7 entry daha
  • (bkz: okunması gereken kitaplar)

    türkçe'ye iknanın psikolojisi olarak çevrilmiş kitabın orijinal ismi psychology of persuasion değil. tam adı için
    (bkz: influence:the psychology of persuasion)

    ikincisi kitap kişisel gelişim kitabı değil. kitapçıların işgüzarlık yapıp kişisel gelişim kitaplarının olduğu kısma koymalarına aldanmayın. iş ve ekonomi kitapları arasında olmalı.

    robert cialdini nin, ( ki kendisi arizona state university 'de psikoloji ve pazarlama profesörüdür) araştırmalarına ve yapmış olduğu bilimsel çalışmalarına dayandırarak yazdığı akademik bir kitaptır. akademik deyince gözünüz korkmasın. genel okuyucu kitlesinin anlayabileceği, akıcı bir dilde yazılmış.

    günümüzde şakşakçılık diye nitelendirdiğimiz olayın, sauton ve porcher adında iki parisli opera müdavimi tarafından 1820 yılında başlatıldığını biliyor muydunuz?

    l'assurance des succes dramatiques adı altında çalışan bu iki adam, kendilerini ve çalışanlarını olumlu izleyici tepkisi almak isteyen opera yöneticilerine ve şarkıcılara kiralıyorlardı. sauton ve porcher izleyici tepkisi yaratmakta o kadar etkili olmuşlardı ki çok geçmeden şakşakçı ( genelde chef de claque denilen bir liderden ve birkaç şakşakçıdan oluşur) opera dünyasında yerleşik bir gelenek halini almıştır. hatta şakşakçılar ücretlerini bile halktan gizlemezdi. şakşakçılığın doğuşundan bir yüzyıl sonra london musical times okuyan biri italyan şakşakçıların tarifelerini görebilirdi. sıradan alkıştan aşırı heyecana kadar italyan şakşakçıların fiyat tarifesi aşağıda.

    girişte alkış erkek ise 25 liret
    girişte alkış kadın ise 15 liret
    performans sırasında sıradan alkış 10 liret
    performans sırasında anında alkış 15 liret
    ısrarlı alkış 17 liret
    "çok iyi" veya "bravo" bağırışları 5 liret
    tekrar 50 liret
    aşırı heyecan - özel fiyat ayarlanır.

    bunun gibi kitaptan bir örnek daha verelim.

    " güzel mankenlerin neden reklamlarda hep arabaların yanında durduğunu düşündünüz mü? reklamcıların burada yapmak istedikleri mankenlerin pozitif özelliklerini - güzellik ve arzulanan olmak- arabalara vermektir. reklamcılar, ürüne de o güzel mankenlere vereceğimiz gibi bir tepki vereceğimizi düşünüyorlar, veriyoruz da.

    yapılan bir çalışmada, güzel bir kadın mankenin yer aldığı yeni bir araba reklamını gören erkekler "arabayı" , reklamı mankensiz gören erkeklere oranla daha hızlı, daha etkileyici, daha pahalı görünüşlü ve daha iyi dizayn edilmiş olarak değerlendirmişlerdir. ancak, daha sonra sorulduğunda erkekler, mankenin düşüncelerini etkilediğini reddetmişlerdir. "

    kontrollü psikolojik araştırmalara dayandığı için, kitapta ilginizi çeken pek çok konu bulabilirsiniz.

    bunu beğenen bunu da beğendi:

    (bkz: akıldışı ama öngörülebilir)
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap