1 entry daha
  • bu devrim birinci savas’in orta yerinde kimsenin devrim beklemediği bir anda tipki 1905 devrimi gibi kendiliginden patlak verdi.. kendiliğinden bir devrimdi. nedenine gelince bu devrimi tetikleyen ne bir parti, ne de ayaklanma planı vardi halihazirda. bu nedenle kompleks bir devrimdir..

    ayaklanma (devrim)’ya goturen olaylar 1905’teki kanli pazar’in yildonumunun anildigi 9 ocak 1917 gunu nedeniyle petrograd, moskova gibi kentlerde yapılan gösteriler ve grevlerle basladi ve giderek "- kahrolsun otokrasi ve kahrolsun savas..!!" gibi sloganlarla 26 subat’ta carliga karsi bir ayaklanmaya donustu.
    polis ve ordu ile isciler arasinda silahli catismalar yasandi. “carliga karsi silahli mucadele" taraftari olan diyen bolsevikler, devrimci gecici hukumet kurulmasi cagrisinda bulundular. soz konusu isyana onbinlerce asker de katıldı. isin en endise veren taraflarindan biri bu noktada kendini gosteriyordu.. ordu bolunmustu.
    27 şubat 1917’de ayaklanma (devrim) ilkin petrograd’da zafer kazandı. ardından bu haberin duyuldugu heryerde benzer ayaklanmalar oldu ve sonuc devrimin/ayaklanmanın zafer kazanması oldu...

    ama petrograd, moskova ve bircok diger kentin sovyetlerinde cogunlukta olan ve onları yoneten mensevikler ile sosyalist-devrimcilerdi.. (kerenski* bu partidendi). bu iki parti bolşevikleri dışlayarak ortaklaşa bir geçici hükümet kurdular. liberal ve diğer burjuva partilerin de hükümette temsilcileri bulunuyordu. leninin bu hukumeti bir “burjuva hukumeti” olarak tanımlamasi zaman almadi.

    ama bu hukumetin yanibasinda baska bir iktidar daha vardı..
    isci-koylu ittifakini ifade eden ce isci-koylu diktatorlugu anlamina gelen isci ve asker vekilleri sovyeti. ortaya cikan panorama orrtada ikili iktidarin (iki iktidar) varligi idi.

    ziyadesiyle bu gecici bir durumdu. rusya iki farkli iktidarin yonetimi ile uzun sure gitmezdi(gidemezdi). ikili iktidar durumunu yaratan muhabbet ise; kucuk-burjuvaziyi temsil eden mensevik ve sosyalist-devrimci partilerin resmi (gercek) iktidarini israrla burjuvaziye teslim etmeleri olmuştu. halbuki isteselerdi bu iki parti tüm iktidarı alabilirlerdi.

    bu olaylar* esnasinda lenin isvicre’de bulunuyordu ve oradan bolsevik partisi’ne yazdigi "uzaktan mektuplar" basligini tasiyan (7 mart-26 mart 1917 arasinda kaleme alinmislardir) mektuplarında kendi goruslerini anlatti. 3-16 nisan’da rusya'ya*döndü. geldikten bir gun sonra 4 nisan’daki bir toplantida "nisan tezleri" diye bilinen görüşlerini, yani bu devrimde proletaryanın gorevlerini ve taktigini anlatti.

    lenin kendi partisini nisan tezleri’ne kazanabildi. bu tezler arasinda sosyal-demokrat adinin bilimsel olmadigi ve bu adin birakilip komunist adinin benimsenmesi, parlamenter cumhuriyetten sovyet cumhuriyetine geçilmesi gibi tezler de varip karara bagladilar..
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap