7 entry daha
  • wahlstad prensidir ve waterloo savaşı'nda napolyon karşıtı müteffiklerin galibiyet almasında katkısı çok büyüktür.
    kendisi waterloo'daki 3 büyük güçten birinin önderliğini yapmaktadır, o da prusya'nın askeriyesidir (gneisenau ile) ve ordusunun büyük bölümü -birçok doğu avrupa ülkesinin olduğu gibi- piyade ağırlıklıdır. tutucu, hırslı, şevkle savaşan bir lider olması yönüyle savaşlarda olumlu veya olumsuz yönde enteresan kararlar verebilmesiyle ünlüdür. bu yönüne diğer bir örnek de savaşı komuta merkezinden değil piyade birlikleri gibi ön taraflardan yönetmesidir, bu orduya moral için olumlu bir etki yapsa da, ordunun tüm hatlarına ulaşamadığı için rasyonel kararlar vermesinin de önünü kapattığı olmuştur.
    kumar ve çapkınlıktan, 15 yıldan fazla bir sürede işlerinden el etek çektirilmesinden dolayı underrated olarak düşünülebilir veya çok yükselemediği söylenebilir.
    tekrar waterloo'ya gelirsek, kendisi napolyon ile geçmişten husumetlidir ve 2 defa fransız ordularına esir düşmüştür; haliyle kendisi gibi hırslı ve kaynı kaynayan birinin bu kadar yenilgiyi hazmedememesi veya intikam hırsıyla yanıp tutuşması ruhunu, wellington dükü olan arthur wellesley gibi soğukkanlı ve mantıklı bir kumandanın ruhuyla birleşince herhalde napolyon'u durdurabilecek sayılı güçten biri haline getirmiştir. bir diğer önemli husus da, waterloo savaşı'nda 72 yaşında olmasına rağmen hala dinamik ve atılgan olmasıdır.
    velhasıl kelam, kendisi adeta bir yaşlı kurttur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap