5 entry daha
  • ikinci dünya savaşı sırasında usaf generali olan lemay, bombardıman teknikleri üzerine çalışıyordu. amerika'nın müttefik orduları ile birlikte almanya'ya karşı açılacak cephe öncesinde (sicilya ve normandiya) almanya'nın koordineli bir şekilde bombalanması için bombardıman filosuyla birlikte 1942'de ingiltere'ye geldi.

    curtis lemay'in başlıca hedefi alman savaş makinesinin işini bitirmek ve savaşma azmini kırmaktı. almanya'daki fabrikaların bombalanması (vida üreten fabrikalar bile buna dahil) ve stratejik öneme sahip alanların imhası için planlar yapıldı. usaf o dönem çok riskli bir girişimde bulunarak almanya'ya karşı gündüz bombardımanları yapmaya karar verdi. zaten ingiliz raf, geceleri wellington ve lanchester uçaklarıyla buraları vuruyordu. fakat üstün avcı uçaklarına ve aşırı yetenekli pilotlara sahip luftwaffe karşısında (bkz: erich hartman), (bkz: walter nowotny), (bkz: hermann graf) verdikleri zayiattan fazla zarar göreceklerdi.

    buraya kadar her şey normal zira curtis lemay'in olayı bundan sonra başlıyor. lemay, almanya'ya karşı yapılan hava saldırılarını öylesine abarttı ki bombalanacak hiçbir şey kalmadığında hiçbir askeri önemi bulunmayan şehirlere de sivillere yönetik bombardıman başlattı. (bkz: dresden bombardımanı), (bkz: hamburg bombardımanı), (bkz: münster bombardımanı) bu fikir etik olarak pek çok kişi tarafından yanlış bulunuyordu. sivillere karşı yapılan bombardımanlar sağduyulu olan her personel ve insan tarafından yanlış bulunuyordu. bu yüzden de göreve çıkan amerikalı ve ingiliz hava mürettebatının bir kısmı görevini icra etmeden geri dönüyorlardı. sivillere yönelik bombardıman yapanlar da vardı, bombalarını denize bırakıp geri dönenler de.

    curtis lemay'in ingiliz raf'taki karşılığı sir arthur harris'tir. meşhur bombacı harris. ikisi de sivillere yönelik bombardımanlarıyla çığır açmıştır.

    bir diğer husus bazı bombardıman mürettebatının yetenekli ve şöhreti tüm dünyaya yayılmış luftwaffe'nin avcı pilotlarından açıkça korkmasıydı. luftwaffe avcıları o kadar fazla bombardıman uçağı düşürmüştü ki ekonomik olarak kayıplar kıyaslanınca şehirleri ve fabrikaları bombalanan almanya belki de ingiliz ve amerikan hava kuvvetlerinden daha az (ekonomik) zarara uğruyordu.

    bunun hava kuvvetlerindeki tabiri 'iptal oranı'. bu konu curtis lemay'in canını fazlasıyla sıkmıştır. cayma ve iptal oranı usaf içinde o kadar yüksektir ki lemay cesurca bir karar alır. yönettiği bombardıman filosuyla birlikte görevlerde onlarla beraber uçacaktır. hem de en öndeki uçakta. cayan ve görevini tamamlamayan her askeri ise askeri mahkemeye vereceğini söylemiştir. bu hamle ile görevden cayma neredeyse sıfıra inmiştir.

    usaf ve raf'ın gerçekleştirdiği sivillere yönelik bombardımanlar neticesinde yaklaşık 500 bin insan öldü. ama almanlar öylesine sert tepki gösterdi ki bu duruma 500 bin sıradan ve silahsız sivile karşı alman hava kuvvetleri luftwaffe ve uçaksavar bataryaları 79 bin ingiliz ve amerikan hava personelini öldürmüştür.

    lemay savaş sonrası amerika'da etkili bir askeri lider haline geldi. etkisini kennedy dönemine kadar sürdürdü ve küba füze krizi sırasında savaşı ne kadar istediğini açıkça gösterdi. küba'ya ve sovyetler birliği'ne karşı nükleer bomba kullanılması gerektiğini açıkça beyan etti. fakat nükleer kriz diplomasi ile çözüldüğü zaman savaşın çıkmaması karşısında sinirden küplere binmiştir.

    curtis lemay, stanley kubrick'in 1964 yılında vizyona giren dr. strangelove filminde george c. scott tarafından canlandırılan ve savaş isteyen general 'buck' turgidson karakterine ilham kaynağı olmuştur.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap