4 entry daha
  • cemal granda'nın atatürk'ün uşağının gizli defteri'nde anlattığına göre afganistan'a sefir olarak atanmasının arkasında atamızın içkisine karışması varmış. https://twitter.com/…emal/status/772189032352735232

    "—hikmet bey, ben rakıyı şimdi değil, daha harbiye talebesiyken içerdim. bugüne kadar da hiç. zararını görmedim. diye karşılık verirdi. bayur bunun da altında kalmazdı:

    — muhterem paşam, bugün belki zararını görmediğinizi sanırsınız, fakat yarın göreceksiniz. siz bu memlekete lâzımsınız. kendinize acımıyorsanız bari bu millete acıyın. bu millet sizin varlığınızla kaim... atatürk bu sözleri hep gülümsiyerek karşılardı. fakat bir gün canına tak demiş olacak ki, hikmet bayur yine içkiyi kötüleyen konferansına başladığı sırada birden bire:

    — hikmet bey, seni kabil'e sefir yapalım. git, oraları gör; hatta icap ederse hindistan'a kadar git oralar hakkında bilgi edin... oku, tetebbu et ve ilim getir. bize bu yolda faydalı ol... dedi. bu suretle hikmet bayur'un kabil büyükelçiliğine atanma emri verilmiş oluyordu. bayur birkaç gün sonra ayrılarak kabil'e gitti."
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap