6 entry daha
  • güzel olmuştur.

    ales ve dil puanı ile akademisyen olan genç dimağların huzurunu kaçırmıştır.

    şurada erhan afyoncu'nun konu ile ilgili görüşleri var. açtıktan sonra 1 dk dinlemeniz yeterli.

    * * uzun edit * *

    belki şu sözlükte araştırılsa bu öyp'li elemanlarla en çok yüz göz olan, tanıyan ben çıkarım. yaklaşık bu sistemle görev yapan 15'in üzerinde eleman tanıyorum.

    öncelikle son tahlilde alım şu yüzdelerle yapıldı: %50 ales, %35 ortalama, %15 yds.

    1- bu arkadaşlara okuduğu bölümle ilgili herhangi bir sual sorulmadan bu kadroya girebildiler.

    hemen örnek veriyorum: bir cari ilanda ilana giren elemanı tanıyorum, elemanın ales: 85-90/ dil: 75-80 / diploma notu: 70-75 arası/ [bilim sınav notu: 15-20], bu arkadaş muhtemelen öyp sisteminde başvurusunu yapsaydı şu an kesinlikle kadroyu kapmıştı.

    sınav sorularını bilmediğini ve yapamadığını daha sonra kendisi bana söyledi.

    siz şimdi sikindirik üniversitesi'nin herhangi bir yüksek lisans programına bile başvursanız bilim sınavına girmek zorundasın arkadaşım hatta üzerine mülakat bile yapabiliyorlar.

    2- fırsat eşitliğinin olmaması.

    x üniversitesindeki eleman bölümü ingilizce okuyor, siz y üniversitesinde türkçe okuyorsunuz (belki aranızda 10-15 puan fark var yerleştirmede). o eleman ingilizce'de size havada karada çakıyor siz ingilizce için ekstra para döküyorsunuz ekstra zaman harcıyorsunuz. belki durumunuz yok part time çalışmak zorunda kalıyorsunuz ve ne dil öğrenebiliyorsunuz ne de ilerde akademisyen olabiliyorsunuz. herkes robert kolej mezunu değil sonuçta. (ingilizce sormadan alın demiyorum, ingilizce önemlidir, üniversitelerin dengesizliğini vurgulamak istedim)

    ales mevzusu: genelde eşit ağırlık bölümü mezunu tayfanın canını sıkan alan. lisans yerleştirme verilerine bakarsanız hukuk bölümleri hariç az okul vardır kafaya oynayan. misal nedir odtü, boğaziçi işletme gibi. sonuçta bu elemanlar ales'te yine size havada karada çakacak ve öyp kadrosunu alacak demektir. ha şunu diyenler olacak "yahu adam başarılı yapıyor sen yap sen gir", burada ortaya koyacağı başarısını kendi alanında koyması gerekir diyorum. maliye mezunu mu maliye alanında sual sorarsın ya da sınava tabi tutarsın yapar girer. ama maliye ile geometri sorusunun ortak bir bağlantısı yok. sen sistemde bir kez denediğin adamı yine denemek istiyorsun e yine dene odtü'lü yine geçer altındaki adamı sonuçta zaten adam bunu 4-5 yıl evvel yapmış girmiş. fırsat eşitliği adına sınavlar alan sınavı olarak yapılmalı.

    sonuç olarak; ales ile akademisyen almak yanlıştır diyor ve sözlerimi burada noktalıyorum.
100 entry daha
hesabın var mı? giriş yap