1 entry daha
  • satranc dunyasinda bir meteor gibi gelip gecmis ilginc sahsiyettir. hazin bir hikayesi vardir.
    diger bir cok deha gibi, babasi amcasi filan oynarken seyrederek oyunun kurallarini kapar.
    6 yasinda iken yine seyrettigi bir oyunun bitiminde, taslari kutudan geri cikarir, son konumu tahtaya kurar ve kazanc yolunu gosterip hoplatir amcasini. aileye parlak isik verilmistir.! sandalyesinin altina yastiklar konarak tahtayi gormesi saglanir..bacak kadar boyu devrin unlu ustalarini parlak bir sekilde yenmesine engel degildir artik..
    1857 yilinda ilk kez katildigi amerika sampiyonlugunu da elde eder.memleketinde yenecek kimse kalmayinca avrupa yolu gorunur.
    ingiltere'de o donemlerde dunyanin en iyi oyuncusu kabul edilen staunton'a karsilasma onerilir. burnu normalden biraz irice olan ingiliz centilmeni rakibini kucumseyek reddeder*. "once fransa'da, almanya'da filanca arkadaslarla oyna,ispatla kendini, sonra cik karsima" buyurur.
    buyuk umutlarla tum sartlar yerine, ilgili ustalar dize getirilir.
    getirilir ama staunton surekli erteleyerek sallamaya devam eder.. morphy bekleme modunda iken paris'te o donemlerde inanilmaz bir performans olan 8 tahtalik korleme simultane gosteri falan yapar.
    aylarca suren bekleyis sonunda iplenmedigini kabul edip 1859'da buruk bir sekilde vatanina geri doner ve bir daha da satranc matranc oynamaz.tum kariyerini bu 2 yila sigdirmistir. ilerleyen yillarda iyice icine kapanir,yalniz ve mutsuz bir adam olarak kendi kendine konusur.korleme simultane oyunlarin akla yan etkileri gorulmeye baslanmistir..tuhaf seylerden bahsetmektedir..kalp krizinden olmeden onceki son gunlerinde gecenin bi yarisi elinde kandille sokaklarda tanriyi arar..
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap