3 entry daha
  • hollanda'nin en kiskirtici* film yonetmeni ve kose yazari (idi!..). fikir ve dusunce ozgurlugunun her seyden once geldigini savunarak insanlari kiskirtici demeclerde bulunur, olur olmaz yerde olur olmaz bicimde fikirlerini soylerdi.

    ozellikle son yillarda, 11 eylul'den sonra siddetlenen islam dunyasi-bati kulturu catismasi (bkz: medeniyetler catismasi) *sonucu islami kulture yonelik sert (ve kiskirtici) elestirileriyle dikkati cekmisti. muslumanlari keci siken, muhammedi coluk cocukla yatan, imamlari allah'in pezevengi olarak gosterdigi tanimlamalarla gundemden dusmemisti. simdi gene olumuyle gundemi belirledi.

    yahudiler hakkinda olsun, muslumanlar hakkinda olsun verdigi demeclerde samimi mi oldugu yoksa sadece ortami kiskirtip, kizistirmak icin mi soyledigi tartisilir.... fikir ve dusunce ozgurlugu hikayesi arkasina siginip bir kulturu asagilamaya yonelik beyanatlarda mi bulunuyordu yoksa dusunce ozgurlugune gonulden inanip (hollanda'nin tarihten gelen protestan gecmisine dayanarak) herkesin istedigini soyleme hakkina mi inaniyordu tartisilir.... yazdiklarinda, soylediklerinde hakli miydi haksiz miydi o da tartisilir. bati kulturunun dogu'ya karsi tarihten gelen bir ayrimciligi oldugu goz onune alinilirsa, kisi her ne kadar aydin olursa olsun, dogu kulturune karsi yaptigi elestiriler hep baska bir gozle gorulecektir, hep baska bir acidan olacaktir.

    su an hollanda'da fikir ozgurlugu ugruna sehit olmus aydinlardan biri gibi gosteriliyor, aynen 2 yil once oldurulen politikaci pim fortuyn gibi. tabii turkiye bu konuda dunyanin onde gelen ulkelerinden biri. kac tane aydinimizin, dusunurumuzun fikir ozgurlugu ve aydinlik bir gelecek ugruna sehit dustugu ne yazik ki bilinen bir gercek. van gogh'u (ve bu sekilde oldurulen diger bati aydinlarini) bizim ulkemizin (ve de cevre orta dogu ulkelerinin) gerceklerinden ayiran, istemedikleri bir kulturu dislayip, elestirirken bok yoluna gitmeleri. bu da bati uygarligi ile dogu kulturu (yani islam) arasindaki savasimin daha bitmedigini, aslinda yeni basladigini gosteriyor kanimca. ya da daha dogrusu, bu kultur catismasi asiri boyutlarda yeni bir cephe de, yani bati topraklari uzerinde yasanmaya baslandi. (bu tarihsel gelisme 11 eylul'un sonucu tabii ki, ama sebepleri konusunda derin sosyo-politik arastirmalarin yapilmasi gerekir. el kaide'nin amerikan urunu oldugu, sonra isin cigrindan ciktigi, onu izleyen afganistan ve irak savaslarinin ve dunyayi saran 'islami' teror'un hepsi goz onune alinirsa siyasi sistemin* sancilarinin mi yoksa yukardan belirlenip uygulamaya konulan bir ana planin mi isleri belirledigi bir muamma. bunu komplo teorisi ureticilerine birakiyorum.)

    her neyse.. bu sahsiyetin katli, o cok kulturluluge acik, toleransli hollanda toplumunun ve de siyasi yapisinin (onun genelinde avrupa kulturunun!..) artik catirdamaya basladigini, onumuzdeki yakin donemde irkciligin ve ayrimciligin, zaten krizdeki avrupa ekonomisininde etkisiyle iyice artacagini gosteriyor. eeh, tarih nede olsa tekerrurmus *.

    tam da amerikan secimleri ertesi ilginc bir entry oldu ya neyse.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap