3 entry daha
  • filmi dingin kafayla ve konsantre olarak izlemek gerekiyor baştan onu söylemeliyim. benim de başta amacım böyleydi ama ilerleyen saatlerde filmi iki arada bi' derede izlemek durumunda kaldım. açıkçası yarısında bırakmaya da gönlüm razı olmadı. o bakımdan benim için oturup bir kere daha izlemek farz oldu. film 155 dakika. ama gözünüzü korkutmasın bu süre. kimi izleyiciler için uzun sayılabilir ama hele ilk bir saatten sonra film hızlı akıyor.

    güney kore sinemasının seyrettiğim çoğu örneği gibi, bu filmde de gizem ve gerilim unsurları başarılı kullanılmış. süreler uzun olsa bile genel izleyici kitlesinin sıkılmadan izlemesinin nedeni gizem unsurunun filmin başından olayın çözümüne kadar çok iyi kullanılması. adamlar bu işi iyi biliyor.

    buradan sonrası tedricen artacak şekilde spoiler içermektedir.

    yukarıda da bahsedildiği üzere g.kore ve genel manada uzak doğu kültürü hakkında derinlikli bilgi sahibi olmadığımızdan filmdeki bazı sahneleri , kültüre ait sembolleri anlamlandırmakta güçlük çekiliyor. bu noktada filmi yorumlayan g.kore çıkışlı videolara göz atılabilir.

    yine de;

    g.kore ile japonya arasında kökü eskiye dayanan ve hala süregelen çok ciddi sorunlar bulunmakta. birkaç örnek içn ; (bkz: comfort woman) (bkz: yasukuni mabedi) bu bakımdan filmdeki iblisin ''japon'' olmasının boşuna olmadığını tahmin ediyorum.

    g. kore'de dini inanışın hayli dağınık ve karmaşık bir yapısı var. öne çıkan dini inanışlar; hristiyanlık, şamanizm, budizm ve konfüçyüsçülük . ayrıca ateizmi benimseyenlerin oranı da hayli yüksek.

    şaman ile aklıma takılan noktalar şunlar;

    bu adam evin bahçesinde büyük ayini gerçekleştirirken eş zamanlı olarak iblisi de görüyoruz . şamanın yaptığı ayin , iblise zarar vermiş göründü. hatta o son vuruşu yapsa iblisi tamamıyla etkisiz hale getirecekmiş izlenimi yarattı izleyenlerde.

    polisin kamyonetiyle iblisi ezmesinin ardından, şaman, polisin tuzağa düştüğünü belirten bir cümle kuruyor. buradan sonra , şamanın bu karmaşık olaylar dizisinde bulunduğu noktadan şüphe etmeye başlıyoruz.

    yine son sahnelerde iblis olduğu belli olan japon hakkında polise telefonda yanlış bilgi vermesi ve en son sahnede ise şamanın, olay mahaline gelerek o korkunç tablonun fotoğrafını çekerek uzaklaşması , iblisle bir noktadan sonra işbirliği içine girdiği izlenimi uyandırıyor.

    sonunda iblis çıkan japon hakkında ise bazı akıl karıştıran noktalar;

    üç-beş arkadaş toplanıp iblisin evine gittikleri sırada gelen yaratıkla başa çıkamayacakları anlaşıldığı noktada, yaratığı etkisiz hale getirenin uzakta olanları izleyen japon olduğu izlenimi yarattı izleyenlerde. bunu neden yaptı?

    yine o sahnenin devamındaki kovalamacada yaralanan japonun acıdan feryat edip, ağlaması bende doğaüstü bir yaratık olmadığı yönünde intiba bıraktı.

    filmin sonunda, beyazlı kadının iyi tarafta olduğu gibi bir düşünce hakim geliyor. lakin polis, kadını dinleyip üçüncü ötüşü bekledikten sonra eve girseydi hangi tabloyla karşılaşacağını tahmin etmek elimizdeki bilgilerle hayli güç. yani --en azından ben-- kadını dinleseydi aile tümüyle kurtulabilecekti diyemiyor insan. belki burasının muğlak kalması filmde eleştiriye konu edilebilir.
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap