87 entry daha
  • kapitalist dünya ekonomi'nin bağrında sessiz sedasız doğmakta olan yeni bir tarihsel sistem.

    ab'yi anlayabilmek için, kapitalizmi aşmaya yönelik geçmiş deneyimleri gözönüne almak gerekir.
    bunlardan ilki, 1800'lerin başında napoleon'un kalkıştığı fransa merkezli bir dünya-imparatorluk kurma serüvenidir ve kapitalist dünya ekonominin politik figürleri olan diğer ulus devletlerin birleşmesiyle akim kılınmıştır.

    ikinci girişim 1940'larda hitler'in kalkıştığı almanya merkezli bir dünya-imparatorluk kurma serüvenidir ve dünya ekonominin politik figürleri olan diğer ulus devletlerin birleşmesiyle akim kılınmıştır.

    üçüncü bir girişim olarak sovyetler birliği'nin varşova paktı deneyimini de buna belki katabiliriz.

    şimdi gelinen noktada, daha önceki iki girişiminin aktörleri, yani fransa ve almanya, bu sefer avrupa'daki diğer ulus devletlerin onayını alarak yeni bir maceraya atılmışlardır ve büyük olasılıkla başarılı olacaklardır. kurulmakta olan avrupa birliği, kapitalizmin içindeki yeni bir figür değil, kapitalizme alternatif yeni bir tarihsel sistem, bir dünya-imparatorluktur.

    bu dünya-imparatorluk, eğer önümüzdeki on yılı atlatabilirse, 2050'lerde rusya ve karadeniz ülkelerinin yanısıra akdeniz çevresindeki ülkeleri de bünyesine katarak yeni bir roma imparatorluğu haline gelecektir.
    bu proje, büyük olasılıkla, avrupa sosyal demokratlarının bir projesidir ve mevcut büyük kapitalistler, bu süreçte aristokratlaşacaklardır.

    türklerin bu gelişmeden korkması için bir neden yoktur, çünkü bu imparatorluğun asker ve sivil bürokrasisini önümüzdeki yıllarda türkler oluşturacaktır, hatta bu imparatorluğu, büyük bir olasılıkla türkler yönetecektir.*
1922 entry daha
hesabın var mı? giriş yap