• alman imparatoru 3. heinrich'in düzenlediği 3. haçlı seferine venedikliler de bütün deniz kuvvetleri ile katıldılar. ancak bu haçlı seferi kudüs yerine ortodoks bizans’a karşı yapıldı ve 4. haçlı seferi olarak adlandırılır.

    1195’te tahttan indirilen imparatorun oğlu prens aleksios hapisten kaçıp venedik’e gelmiş ve babasının yerine geçmiş olan 3 angelos’a karşı venedikliler ve öbür haçlılardan yardım istemişti. bunun üstüne , haçlı ordusu , kudüs seferinden vazgeçerek , aleksios’un isteğini bizans’ın kendilerine büyük bir para vermesi karşılığında kabul etti. venedikliler de haçlı ordusunun atlarını ve erlerini , para karşılığı bizans önüne taşımayı kabul ettiler . haçlı ordusu 24 haziran 1203’te istanbul’a geldi ve kent 17 temmuz 1203’te haçlıların eline geçti. daha önce tahttan indirilmiş olan imparator yeniden tahta çıkarıldı , oğlu aleksios da , aleksios 4 adı ile ortak imparator ilan edildi. ancak bu durum çok sürmedi , bizanslılar haçlılara vermeyi vaat ettikleri parayı ödemeyince (bkz: kahpe bizans) haçlılar davranışlarını değiştirdiler . önce istanbul önlerinde venedikliler ile öbür haçlılar, bizans imparatorluğu topraklarını aralarında bölüştüren bir anlaşma imzaladılar ; ardından da 13 nisan 1204’te saldırıya geçerek kente girmeyi başardılar .

    üç gün boyunca benzeri görülmemiş bir barbarlıkla istanbul yağmalandı ve insanlar katledildi. ayasofya’da dahil olmak üzere bütün anıtsal yapılar tahrip edildi, yüzlerce yıllık yazma kitaplar yakıldı. birçok değerli bizans eseri avrupa’ya taşındı. haçlılar kente egemen olduktan sonra daha önce mart 1204’te istanbul önlerinde kendi aralarında yaptıkları ve bizans imparatorluğu topraklarının bölüştürülmesi ile ilgili anlaşmaya uygun olarak imparatorluk topraklarını kendi aralarında payettiler. daha sonrada haçlı komutanlarından marki bonifacio di monferratto’yu imparatorluk tahtına çıkardılar . böylece istanbul’da bir katolik latin imparatorluğu kurulmuş oldu. bu imparatorluk da 57 sene ayakta durabildi. daha sonra bizanslılar istanbulu alarak ikinci bizans dönemini başlattılar.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap