1131 entry daha
  • (bkz: liverpool fc/@ceyar i kim vurdu)

    yazılış tarihi: 28-05-2016

    ------------------------------
    ------- liverpool fc -------
    --------- bölüm 1 ---------
    ------------------------------

    1892 yılında liverpool kentinde kurulan, iç saha maçlarını kuruluşundan beridir 44.700* kişilik anfield stadyumunda oynayan köklü ingiliz futbol kulübü.

    ingiltere'de futbol profesyonel olarak oynanmaya başladığı beri (1888/89 --> 2015/16) manchester united'ın (20) ardında en çok lig şampiyonluğuna (18) ulaşabilmiş 2. takımdır. buna rağmen 1992/93 sezonunda kurulan premier ligde tek bir şampiyonluk dahi yaşamayı başaramamışlardır.

    şimdiki adı şampiyonlar ligi olan avrupanın 1 numaralı kupasını tamı tamına 5 kez (1977, 1978, 1981, 1984, 2005) havaya kaldırdılar. tarihte bu başarıya ulaşabilen sadece 5 takım var; real madrid (11)*, ac milan (7), bayern munich (5), fc barcelona (5) ve liverpool fc (5)

    onun dışında 3 uefa kupası, 3 uefa süper kupası, 7 fa kupası, 8 lig kupası ve 15 fa community shield kupasını müzelerine götürerek, kazanılan tüm kupalar baz alındığında ingiltere'de zirvede yer alıyorlar.

    ----- kuruluş -----

    liverpool fc'nin kuruluş hikayesi ilginçtir. liverpool fc, anfield stadyumunu değil, adeta anfield stadyumu liverpool fc'yi inşa etmiştir. anfield ilk kurulduğunda (1884) everton'a ev sahipliği yapıyormuş. 8 sene sonra ise everton yönetim kurulu, aynı zamanda kendi kulüplerinin de üyesi olan 'anfield stadyumu' sahibi john houlding'le farklı politik partilere üye olmalarından (diğerleri liberal, bizim eleman muhafazakar parti üyesi) dolayı ters düşmeye başlamış. bu zıtlaşmalar başka anlaşmazlıkların doğmasına neden olmuş; 'stadyum kirası' ve 'kulüp yönetimi'. bu problemlerin üzerine everton yönetim kurulu, eski üyeleri john houlding'i saf dışı bırakmış ve takımlarını goodison park stadyumuna taşımış.

    stadıyla beraber dımdızlak ortada kalan john houlding ise hırs yapıp 1892 yılında liverpool fc and athletic grounds ltd* adında (bir yandan da stadını boş bırakmama amacıyla) yepyeni bir takım kurmuş.
    trivia: rotherham town'la oynadıkları tarihlerindeki ilk resmi maçı (hazırlık maçı) 200 taraftar izlemiş.

    john houlding kulübün logosu olarak liverpool kentinde zamanında bolca bulunan ve şehrin de simgesi olan karabatak kuşunu seçmiş. üstüne logosu olarak dizayn ettirdiği kuşa özel bir isim takmayı da ihmal etmemiştir; o yüzden logo kuşu karabatak adıyla değil 'liver bird' ismiyle anılır.

    ----- rekabet -----

    aynı şehirde olmamalarına, şehirlerin arasında 35 km mesafe olmasına rağmen manchester united'la liverpool fc ezeli rakiplerdir ve aralarında oynadıkları maçlar 'north-west derby' olarak adlandırılır. bu derbinin kökeni kulüplerin kuruluşundan çok önce, taa sanayi devrimine kadar dayanmakta. zamanında manchester ve liverpool kentleri sanayi devrimiyle beraber, ekonomik ve kültürel olarak ciddi bir yarışa girmişler. futbol kulüpleri kurulduktan sonra ise bu yarışın bir başka platformu da sahalar olmuş. yazının başında da belirttiğim gibi bu iki kulüp elde ettikleri kupalar bazında da ingiltere'nin en başarılı iki kulübüdür ve çekişme hala devam etmektedir.

    tahmin edebileceğiniz üzere liverpool fc'nin diğer ezeli rakibi liverpool kentinin diğer köklü kulübü everton'dır ve aralarında oynadıkları maçlar merseyside derby adıyla anılır.

    everton ingiltere'de şampiyonluk adayları arasında anılırken (90'lı yıllara kadar) tabii ki daha anlamlıydı bu derbiler. manchester united, manchester city, chelsea ve tottenham hotspur'ün esamesinin okunmadığı 70'ler ve 80'lerde liverpool fc, everton ve leeds united şampiyonluklardan şampiyonluklara koşuyordu*.

    bir yandan da ilginç bir şekilde bu iki ezeli takımın aralarında oynadıkları maçlar dünyanın en dostane derbilerinden biridir ki zaten merseyside derby ortamlarda 'friendly derby' adıyla bilinir. çekişmede iki takım taraftarı arasında takdir edilesi bir saygı bağı var. özellikle 96 liverpool fc taraftarının hayatını kaybettiği hillsborough faciasından sonra (1989) everton taraftarının rakiplerine karşı gösterdiği destekçi yaklaşım, iki takım arasındaki tüm buzları eritmiştir. tabii arada tatsızlıklar da yaşanmıyor değil ama o kadar gerginlik zaten derbilerin fıtratında var*.

    ----- 1975--> 1990 -----

    kulübün tarihinden bahsedip, takımın 1975-1990 yılı arasında ingiltere ve dünya futbolunu domine ettiği yıllardan bahsetmemek olmaz. bu bahsettiğim 15 yıllık periyotta liverpool fc toplamda 4 kere (şimdiki adıyla) şampiyonlar ligi kupası, 10 ingiltere ligi şampiyonluğu, 4 kere fa kupası, 3 kere de lig kupası, 9 kere de community shield* kupası elde ederek, ortalıkta kupa bırakmamıştır.

    olmaz olsun böyle dönem, büyük ihtimalle rakip takım taraftarları tiksinmiştir liverpool'dan. zaten bu zaman diliminde yedikleri beddualar sayesinde (daha önceden de belirttiğim gibi) 1992/93 yılında kurulan premier ligde hakimiyeti iyice ezeli rakipleri manchester united'a kaptırdılar. kendileri ise o günden beri ligde tek bir şampiyonluk dahi yaşayamayıp, adeta helak oldular. hatta hatırlarsanız stv'nin ünlü dizisi 5.boyut, bu konuyu bir bölümlerinde işlemiş, liverpool 'u ermiş salih* bile kurtaramamıştı.

    ----- günümüz (2015/16 sezon sonu) -----

    forbes dergisinin 2016 verilerine göre, 470.000 nüfuslu liverpool kentinin kendisinden ünlü futbol kulübü liverpool fc, 982m $'lık değeriyle dünyanın en zengin 8. futbol takımı konumundadır.

    bu listede ligdeki rakipleri;
    manchester united --(3.1 milyar $) --- 3. ,
    manchester city ----- (1.37 milyar $) -- 5. ,
    chelsea ---------------- (1.36 milyar $) -- 6. ,
    arsenal ----------------- (1.3 milyar $) --- 7. ,
    tottenham hotspur - (600m $) -------- 13. ,
    sırada bulunuyor.

    kulüp yeni biten sezon (2015/16) premier ligi 8. sırada bitirdi ve taraftarlarına yine hayal kırıklığı yaşatmasını bildi. sene boyu pek sallamayıp, yedek kadrolarıyla maçlarına çıktıkları uefa avrupa ligi'nde ise finale kadar çıktılar. ancak (üst üste 3.kez uefa kupasını kazanan) ispanyol ekibi sevilla fc'ye yenildiler. - ayrıca 'premier lig 8.si' ve 'la liga 7.si'nin aralarında oynadıkları finalle, uefa avrupa ligi'nin artık ne kadar reputasyonsuz bir kupaya dönüştüğü tekrardan ortaya çıkmış oldu. -

    ----- 2015/16 taktik -----

    liverpool fc'de 4. sezonunu açan brendan rodgers, ilk 8 maçta sadece 12 puan elde edebildi ve kasım ayını göremeden takımdan (2012/13 --> 2015/16, 8. hafta) yollandı.

    kasım ayında yerine borussia dortmund efsanesi (bkz: jürgen klopp/@ceyar i kim vurdu) getirildi. alman teknik adam yaz transfer sezonu ve sezon öncesi hazırlık döneminde takımın başında olmadığından, üzerinde başarı baskısı olmayan bir ara sezon geçirdi.

    jürgen klopp'un kafasında iki taktik var. ikisini de 50/50 oranında kullandı.

    birincisi modern çağın alışılageldik taktiği olmaya başlayan, 2 dmc, 1 amc ve tek forvetli 4-2-3-1 dizilimi. ikincisi ise 4 defans, 3 merkez ortasaha, 2 içeriye kat eden kanat forvet ve ileri uçta ise ayağı pas yapan golcü içeren prese dayalı 4-3-3 dizilimi. - '4-3-3' 2015/16 sezonu itibariyle premier ligde popüler bir taktik değil. bu sene bir tek jürgen klopp'un saha içi dizilimleri ve taktik anlayışı west ham united teknik direktörü slaven bilic'le birebir uyuştu. kim kimden kopya çekti bilemiyorum*. -

    nisan 2016'dan sonra liverpool fc'nin ligde hiçbir amacı kalmadı ve klopp deneysel takılmaya başladı. kah eski taktikleri kullandı, kah 4-4-2, 4-4-1-1 gibi yeni taktikler denedi. altyapıdan bir kamyon dolusu genci a takıma çıkarttı ve hepsine en az 3-5 maç forma şansı verdi. bu gencoların arasında sağ kanat (bkz: sheyi ojo/@ceyar i kim vurdu)(18) geçerli bir performans gösterdi ve dikkatleri üzerine çekti.

    --- 2015/16 kadro ve oyuncu kullanımı ---

    liverpool fc taraftarlarının yetersiz simon mignolet'den önce kalelerini koruyan jerzy dudek ve pepe reina zamanlarında (2000'ler) içleri rahattı. -pepe reina'nın son senesi (2012/13) hariç kalede ciddi bir problem yaşadıklarını hatırlamıyorum.- simon mignolet ise adeta dosta korku, düşmana güven vermekte. şanlı liverpool klopp'la beraber daha güneşli günler düşlüyorsa kadroda bu adamdan daha iyi bir kaleciye ihtiyaç var.

    sol bek alberto moreno perez de ne yazık ki bitik bir topçu. ispanyolun kazmalığından dolayı yeni transfer genco joe gomez sol bek pozisyonunda sene başında (2015/16) beklenmedik bir şekilde ilk 11 oyuncusu olmayı başarmıştı. genç topçu ex stoper olmasına rağmen ilk defa denendiği sol bek mevkisinde geçerli bir performans gösterdi. liverpool taraftarları tam da alberto moreno vitaminsizinden kurtulduklarını düşünürken joe gomez'in çapraz bağları koptu. sezonu erkenden kapatan talihsiz gencoya çok yazık oldu.

    defans göbeğinde mamadou sakho, dejan lovren ve martin skrtel 3'lü rotasyonda oynadı. mart ayında (2016) çıktığı sakatlıktan derbeder dönen martin skrtel'in gözden düşmesi sonucu yaşlı osuruk kolo abib toure yerine rotasyonda oynamaya başladı. -yeni sezon (2016/17) için yapılan joel matip transferi stoper sorununa çare olacak gibi duruyor.-

    sağ bekte ise ingiliz milli oyuncu nathaniel clyne sayesinde işler yolunda gidiyor. alternatifi jon flanagan ağır sakatlık geçirmesine rağmen yedek oyuncu alma gereği bile duymadılar. clyne kadroda o derece kafaları rahat ettirdi.

    defansif ortasaha olarak emre can yaşına göre gayet sağlam performans gösterdi ve düzenli olarak ilk 11'de görev yaptı. değişen taktiklere göre kah defansif ortasaha (dmc) bölgesinde, kah ise (3'lü merkez ortasahayla oynadıklarında) merkezde takımın defansif ve taktiksel yükünün büyük bir kısmını çekti.

    emre can'a partner olmak için lucas leiva, (sakat olmadığı zamanlarda) kaptan jordan henderson ve yeni transfer (2. kaptan) james milner birbirleriyle yarıştı. jordan henderson sakatlığın etkisinden tam çıkamadı ve geçen seneki (2014/15) performansını mumla arattı. james milner ise çalışkanlığıyla çok yerinde bir transfer olduğunu kanıtladı. kah merkez ortasahada kah sağ kanatta sorumluluk aldı ve skora etki eden bir oyuncu profili çizdi. 5. opsiyon olarak ise tekniği yüksek, fiziği naif hıyar ağası joe allen kullanıldı.

    adam lallana ofansif ortasaha oyuncusu olarak kah merkezde, kah sağ kanatta, kah sol kanatta görev yaptı. yine skora kendisinden beklendiği seviyede katkı yapamadı ve ortalama altı bir performans ortaya koydu.

    sağ kanat jordon ibe kendisinden beklenilen gelişimi bu sene (2015/16) gerçekleştiremedi. bir türlü skora katkı yapamıyor eleman. takım sene sonuna doğru amaçsız kalınca klopp'un altyapı çocuklarınıı a takımda denemesi sonucu bir diğer sağ kanat sheyi ojo inci gibi parladı. çocukta potansiyel olduğu aşikar, yeter ki çok çalışıp belli bir seviyeye erişebilsin.

    philippe coutinho correia ise takımda oyun kurucu olarak hem sol kanat, hem de ofansif ortasaha pozisyonunda harikalar yaratmaya devam etti. kendisi son 2 senedir takımında taraftarlar tarafından 'yılın oyuncusu' seçiliyor zaten. fc barcelona seviyesinde bir süper yıldız gibi takımını kreatif olarak yönlendirip, sorumluluk alıyor.

    forvette yeni transfer christian benteke ise tartışmasız takımın en büyük hayal kırıklığı oldu. premier ligdeki en kötü sezonunu geçirip, ilk yılı itibariyle büyük takımda oynamanın baskısını kaldıramamış bir oyuncu profili çizdi.

    bir diğer forvet, süper yetenek daniel sturridge ise bu sezonun (2015/16) büyük bir bölümünü geçen sene olduğu gibi (2014/15) hastanede geçirdi. keza yeni transfer danny ings de öyle. gerçi o sağlam olsa kaç yazar ya neyse. belçikalı potansiyeli düşük genco divock origi'nin oynadığı futbolu ise ezelden beridir sevemedim.

    kıssadan hisse christian benteke'nin beklenmedik formsuzluğu, divock origi'nin beklendik çapsızlığı*, yetersiz danny ings'in ve talihsiz harika topçu daniel sturridge'ın sakatlıkları jürgen klopp'u yeni transfer ikincil forvet roberto firmino'yu mecburen ileri uca çekmeye zorladı. forma giydiği maçların yarısında kariyerinde ilk defa en ileri uçtaki tek forvet rolünü üstlenen firmino, doğal olarak yeni pozisyonunda iyi performans gösteremedi. ancak kendine daha yakın olan ikincil forvet ve sağ kanat pozisyonunda oldukça etkili bir performansla oynadığını söyleyebilirim.

    --- 2015/16 liverpool fc kadrosu ---

    gk (bkz: simon mignolet/@ceyar i kim vurdu)

    dc (bkz: mamadou sakho/@ceyar i kim vurdu)
    dc (bkz: dejan lovren/@ceyar i kim vurdu)
    dc (bkz: martin skrtel/@ceyar i kim vurdu)
    dc (bkz: kolo abib toure/@ceyar i kim vurdu)
    dc (bkz: steven caulker/@ceyar i kim vurdu) devre arası kiralandı ve hiç kullanılmadı.

    d/ml (bkz: alberto moreno perez/@ceyar i kim vurdu)
    dlc (bkz: joe gomez/@ceyar i kim vurdu)(+++*)
    dl (bkz: jose enrique sanchez/@ceyar i kim vurdu) hiç oynatılmadı.
    dr (bkz: nathaniel clyne/@ceyar i kim vurdu) *
    dr (bkz: jon flanagan/@ceyar i kim vurdu)(++)

    dmc (bkz: emre can/@ceyar i kim vurdu) *
    dmc (bkz: lucas leiva/@ceyar i kim vurdu)
    dmc/mc (bkz: jordan henderson/@ceyar i kim vurdu)
    dmc/mc/mr/amr (bkz: james milner/@ceyar i kim vurdu) *
    (bkz: joe allen/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: kevin stewart/@ceyar i kim vurdu) dmc sezon sonuna doğru denendi.

    amlc (bkz: philippe coutinho correia/@ceyar i kim vurdu)
    amc/fc/amr (bkz: roberto firmino/@ceyar i kim vurdu) **
    amlcr (bkz: adam lallana/@ceyar i kim vurdu)
    amr (bkz: jordon ibe/@ceyar i kim vurdu)
    amr (bkz: sheyi ojo/@ceyar i kim vurdu)

    st (bkz: christian benteke/@ceyar i kim vurdu)
    st (bkz: daniel sturridge/@ceyar i kim vurdu)(+)
    st (bkz: divock origi/@ceyar i kim vurdu)
    st (bkz: danny ings/@ceyar i kim vurdu)(++)

    ---------- bonus ----------
    premier lig'deki tüm kulüplerin kapsamlı ve el emeği göz nuru takım incelemeleri için bakınız;

    (bkz: arsenal/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: chelsea/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: liverpool fc/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: manchester city/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: manchester united/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: tottenham hotspur/@ceyar i kim vurdu)

    (bkz: everton/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: leicester city/@ceyar i kim vurdu)

    (bkz: afc bournemouth/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: aston villa/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: brighton and hove albion/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: burnley/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: crystal palace/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: fulham/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: newcastle united/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: norwich city/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: southampton fc/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: watford fc/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: west ham united/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: wolverhampton wanderers/@ceyar i kim vurdu)

    (bkz: cardiff city/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: huddersfield town/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: stoke city/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: swansea city/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: sunderland afc/@ceyar i kim vurdu)
    (bkz: west bromwich albion/@ceyar i kim vurdu)
2669 entry daha
hesabın var mı? giriş yap