3 entry daha
  • zor bir frankofon ada sahip, tek yabancı dili yarım yamalak ingilizce olan türklere göre olmayan film. biz kendi aramızda jeanne dielman diyelim. chantal akerman'ın bu kendi halinde, kat kaloriferi tarzındaki dul seks emekçisinin yaşamına 3 saat 20 dakika katlanmak bu kadar zor olurdu. yavaş filmin temel ilkesi tekdüze gündelik yaşam hareketlerini ayrıntısıyla verme konusunda bize hiç acımayınca. sanki çaktırmadan gündüz güzeli'ne feminist ve gerçekçi bir yanıt olarak başlayan film sonra sonra renkli bir alternatif torino atı gibi ilerleyecek görünürken der siebente kontinent veya 71 fragmente einer chronologie des zufalls veya onların erken atası warum lauft herr r. amok'a bağlıyor.

    filmde oğlanın annenin gizli yaşamına dair sanki bir önsezisi şekillenecek gibi görünüyor, ve fakat o bütün şairaneliğine, entelektüel duyarlığına karşın erkek odun anlayışsızlığında takılı kalıyor. en derin ve açılımlı sohbetlerinin akşamları uykuya ayrılmalarından kısa süre öncesine denk gelmesi ilginç. kişisel aşırı yorumum mu, bu erkek çocuğuyla yaşam bir kocayla yaşamdan öyle ahım şahım farklı değil. bu kadın aynı emekçiliği önemli fark ortaya çıkmaksızın evliyken de sürdürebilirdi, her türden yan sebep desteğiyle. ve gene cinnetine doğru ilerleyebilirdi. yabancılaşma işte, biz anlamayız, batılı abilerimiz, ablalarımız bilir. yoksa buralarda kadın kardeşleri bile evin var, düzenin var, belli bir gelirin var, ne gül gibi hayatını karartıyon derler kadına.

    delphine seyrig de tam bir emekçilik sergilemiş. 3 saat 20 dakika aralıksız oynuyor. doğal, oynamaz gibi bir oyunculuğu bayağı sağlam kotarıyor. yüzünün ufak mimik farklarıyla, kaslarının ufak kasılma nüanslarıyla gidiyor film. helaldir aldığı.

    sessiz film değil bereket, ama film müziği yok denecek kadar minimal(ist). radyo müziği formunda. biri beethoven, biri yvonne printemps'in le pot-pourri d'alain gerbault'u.. tabii bu az konuşma ve sessizlik ortamında cadde araba gürültüleriyle sokaktan gelen kuş sesleri de film müziği sayılır.

    (bkz: les rendez-vous d'anna), d'est
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap