• birçok ilginç ayrıntının ortaya çıkması sonucunu doğurmuş ve savaşı kazanan almanların, fransızlardan tazminat olarak beş milyar frank istediği savaştır.

    - tanınmış bir fransız likörü olan grand marnier'nin yapımına 1870/71 alman-fransız savaşları neden olmuştur:
    grand marnier'nin yaratıcısı olan jean baptiste lapostolle 1820 li yıllarda paris yakınlarında bir damıtım evi işletirken, paris in işgal edilmesiyle birlikte cognac kentine göç eder. cognac da yaşadığı süre boyunca kaliteli konyakları satın alıp zengin bir kav oluşturur. savaş bitip de evine döndüğünde, damadıyla birlikte konyakla ilgili deneyler yapar.

    - alman kuşatması sonucu posta hizmetlerinin aksamasından dolayı, fransız posta idaresi, dünyada bir ilki gerçekleştirerek postalarını savaş boyunca balonla taşımıştır.

    - savaş sırasında imparator louis napoléon*
    gelişen sanayii ayakta tutan bilimadamlarından, ordunun gıda gereksinmelerine cevap verecek, dayanıklı, ucuz ve besleyici gıdalar bulmalarını ister.
    fransız kimyacı henri mégé-mouriés, imparator'un çağrısına uyarak 1869 yılında tereyağ gibi besleyici ve onun tadında, dayanıklı ama çok daha ucuz bir başka yağı, margarini icat eder.

    - alman imparatorluğu kurulur ve mark resmi para olarak ilan edilir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap