• emperyalist ulkelerin dunyayi kendi aralarinda yeniden payla$mak icin ba$lattiklari 1. dunya sava$ina kendisine yeni topraklar kazandirmak amaciyla katilan carlik, uc yil boyunca sava$i sonuna kadar surdurme politikasini devam ettirdi. ancak 1917 yilina gelinirken, sava$ cephelerinde carlik onemli ba$arisizliklarla kar$i kar$iyaydi. ekonomik buhran surekli derinle$iyordu. 1917 yilina girildiginde, yiyecek, hammadde ve yakit sikintisi had safhaya ula$mi$ti. 1905 devrimi okulunda okumu$ rusya proletaryasi, carligin yikilmasinin gerektigini yuksek sesle soylemeye ba$ladi.

    1917 yili 9 ocak greviyle ba$ladi. grev suresinde, petrograd'dan moskova'ya kadar, hemen her yerde kitle gosterileri yapildi.

    petrograd polisi, raporunda, "genel grev du$uncesi gunden gune yeni taraftarlar kazaniyor, 1905'de oldugu gibi gitgide yayginla$iyor" diyordu.

    18 $ubat gunu, petrograd'da putilov fabrikasinda grev ba$ladi. 22 $ubat'ta buyuk fabrikalarin cogunda i$ciler greve girdiler. 23 $ubat'ta (8 mart) uluslararasi kadinlar gununde, kadin i$ciler, acliga, sava$a ve carliga kar$i kitlesel bir gosteri yaptilar. petrograd'da işçiler, grevlerle kadinlarin gosterisini desteklediler.

    24 $ubat gunune girildiginde 200.000 i$ci grev halindeydi. 26 $bat gunu general kabalov, askeri birliklere, gosterilerin dagitilmasi icin ate$ acmalari talimatini gonderdi. ancak askerler, i$cilerin uzerine ate$ acmayi reddettiler. 27 $ubat gunu men$eviklerin ve sosyalist devrimcilerin cogunluga sahip olduklari petrograd sovyeti, izvestia gazetesi araciligiyla, ulke capinda sovyetler kurarak yerel iktidarlari ele gecirmek icin cagri yayinladi. 27 $ubat gunu ayaklanan i$cii ve askerler, bakanlari ve generalleri tutuklamaya ba$ladilar. ayaklanan asker sayisi, sabah 10.000 kadarken, ak$am sayisinda 60.000'e ula$ti.

    bu geli$meler kar$isinda, car, tahtini biraktigini acikladi. artik carlik yikilmi$ti.

    ayni gun, burjuvazinin duma'daki temsilcileri olan liberaller, men$evikler ve sosyalist devrimcilerle anla$arak, devlet dumasi gecici komitesi'ni kurdular. komitenin ba$kanligina, bir toprak agasi ve monar$ist olan rodzyanko'yu getirdiler. petrograt i$ci ve askeri temsilcileri sovyeti'nin men$evik ve sosyalist devrimci $efleri, burjuvaziyle anla$arak gecici hukumet kurulmasini onayladilar ve hukumetin ba$ina car 2. nikolay'in kendi hukumetine ba$kan yapmak istediği prens lvov getirildi. *

    kaynak: http://www.kurtuluscephesi.com/ekim/subat.html
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap