6 entry daha
  • kanın birisinin eline değmesi hastalık yapar mı?
    hayır yapmaz. eldeki bir yara varsa hastalık yapabilir. yapabilir diyorum çünkü hiv virüsü çok naif bir virüs. korunmasız cinsel ilişkide bile bulaşma riski %7.

    cinsel ilişki ile bulaşır mı?
    evet en çok bulaşma şeklide bu zaten. korunmasız cinsel ilişkide bulaşma riski %7. korunmalı cinsel ilişkide bu oradan yüzbindeli rakamlara kadar iniyor.

    öpüşmek ile bulaşır mı?
    hayır. ağızdaki amilaz enzimi sebebiyle öpüşme esnasında buluşması imkansıza yakın. diş eti kanaması vs vs çok yoğun değilse yine bulaşma ihtimali yok.

    hiv pozitifli birisi ile evlenilir mi?
    evet. hatta sık yapılan bir şey artık. avrupa ve amerikada çocuk sahibi bile olmaya başladılar. düzenli ilaç kullanımı bile sağlıklı çocuklar doğuruyorlar artık.

    ömürleri kısa mı olur?
    hayır. yine düzenli bir hayat ve ilaç kullanımlarına dikkat etmeleri halinde sağlıklı bir insan kadar ve sağlıklı insan kalitesinde hayatlarını sürdürüyorlar. hiv artık kronik bir rahatsızlık olarak değerlendiriliyor. örnek vermek gerekirse, şeker ve kalp hastaları da düzenli ilaç kullanmamaları halinde ölüyorlar.

    hiv pozitif nedir? aids nedir?
    hiv taşıyan kişiye hiv pozitif denir. düzenli kullanılan ilaç rejimleri ile bağışıklılık sistemi çökmemiştir.
    hiv virüsü ile enfekte olmuş ve bağışıklılık sistemi çökmüş kişilere aids denir.

    ilaç rejimi nasıl oluyor?
    hiv virüsünün replikasyonunu (yani kendini çoğaltmasını) engellemek için kombinasyon tedavileri mevcut. genellikle günde 2 veya 3 doz ile düzenli ilaç kullanımı öneriliyor. ancak son yıllardaki gelişmeler günde tek bir tablet ile hastalığın gelişmesini engelliyor. bu ülkemizde de mevcut.
    ancak hastalık doğrudan bağışlılık sistemini ele geçirdiği için başka enfekte olunan diğer hastalıkların da özenle tedavi edilmesi gerekiyor.

    hastalıkla ilgili sorunuz falan olursa da seve seve cevaplarım.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap