4 entry daha
  • underrated fizikçi. düşünce ile ilgili kitabı okunmaya değerdir.

    insanları* diğer türlerden ayıran en belirgin özellik soyut düşünebilme kabiliyeti. düşünceler ve fikri mevzular toplumun gözünde önemli bir yere sahip ve hayvani özelliklere göre bunlara çok daha fazla değer veriliyor. bunun en önemli sebebi insanın teknik alanlarda bir çok problemini düşünce kabiliyeti sayesinde çözebilmesi ve insanın şu an sahip olduğu fiziki refahı düşünceye borçlu olması.

    insan düşünce kabiliyeti sayesinde yeryüzünün rakipsiz hakimi. bu sayede neredeyse bütün diğer türlere hükmedebiliyor. bu türlerden bazıları insandan çok daha güçlü, bazıları büyük, bazıları hızlı, bazısı çok daha iyi görüyor, duyuyor, farkedebiliyor fakat hiçbiri insanın düşünce kabiliyeti ve bunu kullanarak geliştirdiği araçlar karşısında insanın hükmüne boyun eğmekten kaçamıyor. insan yine düşünce kabiliyeti sayesinde doğaya karşı cüretkar hamlelerde bulunabiliyor. dev akarsuları kontrol edebiliyor, ormanlık bir alanı yok edebiliyor, bazen de keyfi isterse çorak bir alanı yeşillendirebiliyor. insan türüne sağladığı bu güç açısından bakıldığında düşünce kabiliyeti gördüğü saygıyı belki de hak ediyor.

    fakat gözlerden kaçan önemli bir nokta insanlığın psikolojik ve içsel bir çok sorununun kaynağının yine aynı düşünce kabiliyetinin olmasıdır. hatta daha da kötüsü insanlığın bunun farkında olmaması ve psikolojik problemlerinin çözümünü yine aynı yerde aramasıdır. oysa teknik, fiziki, dışsal problemlerinin çözümünde yardımcı olan düşünme kabiliyeti, psikolojik, içsel problemlerde* sorunu çözmek yerine daha da kötüleştirmekte insanları bulunduğu içsel çatışma ve karmaşa kuyusunda daha derinlere sokmaktadır.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap