7 entry daha
  • kürklü fok erkekleri ve dişileri arasındaki anormal cüsse farkının örnek olarak gösterilebileceği, türlerde cinsiyete göre değişikliklere verilen ortak ad. (bkz: sexual demorphism)

    kabaca üç tipi mevcuttur.

    görsel ve renk farklılıkları (bkz: ornamentation and coloration)
    psikolojik ve davranışsal farklılıkları (bkz: psychological and behavioral differentiation)
    fizyolojik farklılıkları (bkz: physiological differentiation)

    amfibi ve sürüngenlerde dimorfizm, çok fazla taksonomik grup içinde yine çok çeşitli farklılıklar gösterir. zira taksonomide bu iki grubun çok fazla sayıda alt başlığı mevcuttur.

    anatomik anlamda dişi-erkek arasında kuyruk uzunluğu farkı, kafa boyutları arasındaki fark ve özellikle engerekgillere mensup yılanlarda (bkz: viper) ve kertenkelelerde genel vucüt boyutlarındaki büyük farklar örnek olarak gösterilebilir. ayrıca kurbağalarda ise, ses perdelerinde ciddi farklılıklar gözlenir ve dimorfizm için örnek teşkil eder.

    kuşlar için birçok örneği zaten biliyorsunuz. cüsse farkından ziyade herkesin aklına önce tüylerdeki parlaklık ve görsel güzellik gelir. öyle ki, erkekleri dişilerine nazaran çok daha çekici ve estetiktir. şurada iki dirhem bir çekirdek pekin ördeği örneği üzerinden görülebileceği gibi, erkekler dişilere göre çok daha parlak tüylü görünmekte. dişinin, fittest avaliable erkeği seçebilmesi adına önemli bu farklar elbette.

    memeli sınıfı için ilk akla gelen farklılık beyin hacmindeki ebatsal farklar.

    insanlar tarafında bakıldığında, seksüel dimorfizm, gonad farklılıkları (bkz: testis) (bkz: yumurtalık), genital organlar - yani erkekler için (bkz: penis)(bkz: scrotum), kadınlar için (bkz: clitoris)(bkz: vulva) - , sonracıma efenime söyliim, cinsiyete göre değişen hormonal ve salgı sistemleri (bkz: secretion system), ve finalde üretkenlikle ilgili organlardaki farklılıklar (bkz: uterus) gibi çok önemli örneklerle kendini gösterir.

    türkiye de ise, çağdışı sosyal dimorfizmlerden bir tanesi, 5 aralık 1934 tarihinde anayasada yapılan bir düzenleme ile ortadan kalıdırlmıştır.

    ne de güzel yapılmıştır, bravodur!
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap