6 entry daha
  • ülkemiz dizi/film endüstrisince ciddi şekilde göz ardı edilen ses sanatı. özellikle herhangi bir televizyon dizisini açıp 10 dakikasını dikkatlice izlediğinizde foley sesi duymanız olası değildir. kapı sesleri bu noktada istisnadır ancak duyduğunuz kapı sesleri çoğunlukla o sahnedeki o kapıya uygun şekilde kaydedilmiş foley sesi değil, ses kütüphanelerinden alınıp hazır olarak konulmuş bir foley sample'ıdır.

    dizi ve film sektöründe standart belirleyecek, denetim yapacak bir kuruluş olmadıkça da işgüzar yapımcılar foley yaptırmayarak ya da yurtdışından veya yurtiçinden ölücü kimselere ucuz fiyatlara kalitesiz foley yaptırarak işi kotarmaya çalışıyor. standart yok, denetleyen yok, izleyici kitlenin çoğunluğu zaten teknik altyapıyı umursamıyor. böyle olunca doğal olarak uluslararası takdir toplayacak kaliteli bir yapım çıkmıyor, bu anlayışla çıkmaz da.

    türk dizilerinin yurtdışı yayın için satılan bölümlerinde ise afedersiniz s.ke s.ke sahici foley artist ve foley editorler ile çalışmak durumunda kalınıyor. çünkü yurtdışındaki işletmeler foley sesi olmayan ya da çok eksik olan diziyi kesinlikle satın almıyor. sonuç olarak da dizinin çıktığı ülkedeki (bizimki yani) orijinal yayınında foley sesleri eksik ya da hemen hemen hiç yokken, dizinin yurtdışı yayınları foley sesleriyle aslında olması gereken şekilde izleyiciye sunuluyor.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap