4 entry daha
  • bacak bileğimde çıkan hastalık. stresle açığa çıkan bir hastalık olup kesin bir tedavisi ve ilacı yokmuş.

    "sedef hastalığı nedir?

    pullu, kepekli ve döküntülü bir tür deri hastalığı olan sedef, genel olarak insanlar bu hastalığa yabancı değildir ve toplumda da sıklıkla rastlanılır. birbirini izleyen iki döneme sahiptir. bunlar tahmin edilebileceği gibi hastalığın şiddetlendiği ve şiddetinin azaldığı dönemlerdir.

    genetik özellikler hastalığın ana faktörünü oluşturmaktadır. nedeni tam olarak bilinemeyen hastalığın, nasıl oluştuğuna dair bulgular mevcuttur.

    kalıtım da bunların en önemli sonucudur. ailede sedef hastalığı vakıası varsa, o ailenin diğer bireylerinde de bu hastalığın olma riski söz konusudur. ancak hastalığın oluşumundaki tek şart bu değildir. kalıtımdan geçen özelliklerin de ortaya çıkabilmesi için bazı etkenlere ihtiyaç vardır. örneğin hormonal değişimler sedefin belirmesindeki etkenlerden birisidir. ergenlik, menopoz ve hamilelik sonrasında oluşan hormonal değişimler hastalığın faktörlerinden sayılır. ruhsal sıkıntılar ve rahatsızlıklar da hastalığı etkileme özelliğine sahiptir. bunların yanında kimyasal ya da fiziksel travmalar, derinin çürümesine, zarar görmesine neden olacak değişiklikleri yaratan durumlardandır ve hastalığın da ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. çok nadiren de olsa sıtma için kullanılan bazı ilaçlar da sedef hastalığını ortaya çıkarabilir.

    sedefin belirtileri

    hastalık diğer deri hastalıklarıyla benzer belirtilere sahiptir. ortaya çıkan lekelerin üstü hastalığa ismini veren, sedefi renkte pullu ve kabuklu, altı kırmızı olmaktadır. kaşıntı yaptığı bildiriliyor olsa da bunun ötesinde acı ya da ağrı oluşturmaz. küçük yaraların kanaması ancak derinin sert bir şekilde kaşınmasıyla gerçekleşir. belirtiler bunlarla sınırlıdır ve çoğu deri hastalığı ile karıştığından doktor tespiti gerekmektedir. hastalık beraberinde eklem iltihabını da getirir ve bu durum tırnaklar kopmalara sebebiyet verebilir.

    sedef hastalığı tedavisi

    hastalık diğer hastalıklardan farklı bir özen ister. en basitinden sedefin ortaya çıkmasına olanak sağlayacak bir işte çalışılıyorsa hastalık, bu işin değiştirilmesi ya da başka bir konumda çalışılmasını talep eder. ruhsal sıkıntıların da hastalığı ortaya çıkardığını söylemiştik, bundan dolayı, bu rahatsızlıkların da üstüne gidilmeli ve uygun tedaviyle ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. aslında sedef hastalığı tedavisi özen gerektiren bir konu ve maalesef sömürüye çok açık. bir sürü kişi veya şirket bu hastalığı tedavi ettiğini ileri sürerek olur olmaz şeyleri insanlara satmaya çalışıyorlar. sedefe iyi gelen salisilik asit, ardıç katranı, kükürt, e vitamini, çinko oksit, hindistan cevizi yağı, lavanta yağı gibi maddeler kullanabilirsiniz. ama sabun ve krem gibi hazır ürünlerden uzak durun."

    kaynak: http://sedefhastaligi.org/…5/09/27/sedef-hastaligi/
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap