1 entry daha
  • 1939 yılında adolf hitler’i öldürmek için bombalı bir eylem gerçekleştiren georg elser’in beş gün süren sorgusunda verdiği ifade şöyledir:

    oy verebilme yaşına gelince, daima alman komünist partisi’nin listesine oy verdim; çünkü şüphesiz onun işçileri savunan bir işçi partisi olduğunu düşündüm. fakat hiçbir zaman partinin bir üyesi olmadım, çünkü onun için oy vermemin yeterli olacağını düşünüyordum. bildiri dağıtmak, gösterilere katılmak ya da yazılama yapmak… gibi hiçbir eylemde yer almadım.

    bana göre işçilerin yaşam koşulları ulusun nazi devrimi sonrası çeşitli bakımlardan kötüleşti. örneğin farkettim ki ücretler gittikçe düşüyor ve kesintiler gittikçe artıyor… dahası bana göre ulusal devrimden sonra açık bir oranda baskı altındalar. örneğin işçiler artık istedikleri zaman işlerini değiştiremiyorlar ve bugünlerde hitler gençliği’nin bir sonucu olarak, çocukları üzerinde artık hak sahibi de değiller.

    ve din alanında da eskiden oldukları kadar özgür değiller. işçiler arasında 1933’ten beri gözlemlediğim mutsuzluk ve 1938’den beri kaçınılmaz olduğunu düşündüğüm savaş düşüncelerimi etkiledi. basit bir şekilde, işçilerin koşullarının nasıl iyileştirilebileceğini ve savaşın nasıl önlenebileceğini düşünmeye başladım…

    iç tartışmalarımın sonucu, almanya’daki koşulların sadece mevcut iktidarın devrilmesiyle iyileşebileceği oldu… bana eğer icra ettiğim eylemi protestan doktrini içinde bir günah olarak değerlendirip-değerlendirmediğim sorulacak olursa, hayır diyeceğim…

    nihayetinde, eylemim aracılığıyla daha fazla kan dökülmesini önlemek istedim.

    çeviren: mansur ulaş
    kaynak:gezite.org
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap