51 entry daha
  • kitap ve film hakkında spoiler içerir.

    -kitap 1972, film 1982 tarihlidir. kitap piyasaya çıktığında abd, hala vietnam'dadır. film çekildiğinde ise vietnam savaşı çoktan bitmiştir.

    -kitapta rambo'nun adı kid, filmde john j.'dir.

    -kitaptaki rambo tam anlamıyla deliliğin sınırlarında gezer. teasle ise filmdeki gibi şerefsiz şerif değildir. rambo'yla ilk iletişiminde hatalar yapar ama yine de filmdeki şerif kadar sağduyusuz bir adam değildir.

    -hemen herkesin bildiği gibi kitabın sonunda rambo ölür. teasle da ölür. filmde ise ikisi de yaşar.

    -filmin en önemli cümlesi "where is everybody"dir. rambo'nun ruh halinin üç kelimelik mükemmel bir özetidir. rambo, 6 yıl önce vietnam'dan kurtulmuştur ama ruhu hala orada yaşar.

    -ted kotcheff ve senaristler (stallone de dahil) savaş karşıtlığı ya da savaş yanlılığı yerine üçüncü bir yol tutturur. kitapta olmayan, filmin başında rambo'nun ziyaret ettiği arkadaş sahnesinden de anlaşılacağı gibi savaşın abd'ye yıkımdan başka bir şey getirmediğini de vurgular. rambo'nun tiradındaki "beni havaalanında bebek katili diye karşıladılar" sözleriyle amerika'nın askerlerine bireysel suçlamalarda bulunmanın gereksizliğini de vurgular.

    -hem kitap hem de film savaş sonrası stres bozukluğu olgusunu mükemmelen işler. kitap, sendromu daha ileri noktalara taşır.

    -kitap, filmden farklı olarak alegoriktir. rambo ile teasle'ın çatışması abd ile kuzey vietnam çatışmasının bir alegorisidir. bu alegoride rambo abd'dir. ilk yarı boyunca üstünlük ondadır ama giderek üstünlüğü teasle'a kaptıracaktır. bu bölümde bombalarla, dinamitlerle etrafı yakıp yıkacak ve geri çekilirken bile birçok zarar verecektir. kitapta teasle'ı öldüren son kurşunu rambo atar, rambo'nun ölümü ise uçurumdan atlarken kırdığı kaburgasının etkisiyle bütün kitaba yayılır ama yine de son kurşunu komutanından yer. her iki ölüm de savaşın sonunun tezahürüdür.

    -filmde rambo, hapishaneden kaçarken bir lokantanın tabelasında şık bir biçimde "the godfather" yazısı görülür. first blood, içinden godfather geçen filmlerdendir.

    -son olarak hem filme hem de kitaba kişisel puanım 9'dur. serinin geri kalan filmlerinin ise bende bir kıymeti yoktur. tabii 4. filmi izlemediğim için bir şey diyemiyorum ama tahminen o da 3. filmden farksızdır.
61 entry daha
hesabın var mı? giriş yap