5 entry daha
  • irlanda'nın ingiltere ile yapacağı özgürlük görüşemelerine michael collins'i göndermiştir. michael collins ise görüşmelerden kuzey irlanda'yı dışarıda bırakan bir özerklik ile geri dönmüştür. de valera'nın kendisi bu neticeden memnun olmamış ama meclis ve halkın çoğunluğu antlaşmanın lehine oy vermiştir.

    bunun üzerine de valera, irlanda iç savaşı'nı başlatmış ve iç savaşta temsil ettiği taraf aslında bugünkü ira olmuştur. iç savaşı kaybetmiş ve hapse girmiştir. fakat kendisine karşı savaşan tarafın lideri olan michael collins'in iç savaşta öldürülmüş olması, onu hapisten çıktığı dönemde güçlü kılacak bir unsur olmuştur. nitekim, hapis sonrasındaki politik aksiyonları kabul görmüştür. çünkü ilerleyen dönemlerde içine sindiremediği şartlarda kurulmuş olan irlanda cumhuriyeti'nde başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı koltuklarına oturmuştur.

    ancak kurucusu olduğu ira, ilerleyen dönemlerde ingiltere kraliyet sınırları içerisinde terör saldırıları yapan bir örgüte dönüşmüştür. hayatının son dönemlerinde ira'nin durumu hakkında rahatsızlığı olup veya olmadığı konusu merak konusudur.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap