7 entry daha
  • bu akşam itibari ile sinemada izlemiş bulunduğum film. başrollerde harry potter'dan hatırladığımız daniel radcliffe ve x-men'den hatırladığımız charles xavier'ın gençliğini oynayan james mcavoy var. kısaca değerlendirmek gerekirse senaryoyu vasat buldum, yönetmenlik iyinin bir tık üstü ve oyunculuklar muhteşemdi; özellikle james mcavoy'un kariyerinin oyunculuğunu çıkardığını söyleyebilirim. her ne kadar muhteşem bir oyunculuk sergilemiş olsa da victor frankenstein karakterine görünüş açısından uygun düştüğü konusunda tatmin olamadım. özellikle ilk yarıda senaryo biraz sıkıcı olabiliyor, gelişigüzel geçilen yahut havada kalan sahneler barındırıyor. senaryo 6/10, yönetmenlik 8/10, oyunculuklar 9/10, film puanım 7,5/10. sinemada izlemeye değecek olsa da izlememenin büyük bir kayıp olmayacağı düşüncesindeyim.

    --- spoiler ---

    nelere değinebiliriz? sosyolojik çıkarımlar. mesela seküler ve dini düşünce yapısının çarpışması güzel bir noktaydı. bir tarafta bilime hiç bir ahlak yuları vurdurmayan bir doktor ve diğer tarafta papaz rolü kesen ve doktoru engellemeye çalışan bir polis. film, bilimin iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi olduğu konusunda kesin bir değerendirme yapmıyor ve bu kararı izleyiciye bırakıyor. siz olsaydınız canavarı yaratır mıydınız, yoksa polis gibi mi düşünürdünüz?

    başka bir nokta da filmin başında söylediği gibi, asıl canavar o muydu yoksa dışarıdaki insanlar mıydı. gerek sirk sahneleri, gerekse canavarın öldürülme sahnesi olsun kendini belli ediyor bu sorunun cevabı. "hayat vermek" benim için değerli bir kavram olduğundan büyük ihtimalle canavarı yaratırdım. canavara hayat verilmesi, frankenstein ile canavarın karşı karşıya durması, frankenstein'ın hayat verdiği canavara dokunması ve canavarın öldürülmesi benim için fazlasıyla dokunaklı sahnelerdi. özellikle ölmemek için çırpınışını ve ölüşünü izlemek üzdü.

    son olarak igor'un öldürülmeye teşebbüs biçimi ve bundan kurtuluşu filmin deus ex machina sahnesiydi.

    edit: doktor değil de, intern falan...

    --- spoiler ---
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap