• namı-ı diğer süreyya paşa. osmanlının son dönem paşalarından olup türk havacılığının kuruluşuna büyük katkıları olmuştur.
    savaştan sonra kumaş fabrikası çalıştırmış istanbul'un anadolu yakasında çeşitli görevler yapmıştır. anadolu yakasına yaptığı hizmetleri saymakla bitmez.savaş yıllarında fakir çocuklar için düzenleyeceği hayır gecesine salon vermeyen ekaliyetlere kızıp 1924 yılında süreyya sinemasını yapmaya karar vermiş ve 7 yılda o devre göre devasa bir salon inşa etmiştir. ilk yıllar süreyya operetinin sergilenmesi için kullanılan bu salon daha sonra sinemaya çevrilmiştir.
    daha sonraları maltepe sahillerinde modern bir plaj inşasına girişmiş şimdilerde adı ile anılan istasyon civarında yaptığı bu plajla ünlenmiştir. bu plaj civarına yapılan peronla banliyö trenleri ulaşım sağlamaya başlamıştır. plajda denizin içinde kıyıdan 60 metre açığa yaptırdığı bakireler tapınağı adlı plaj sembolü avrupadaki benzerlerinden esinlenerek yapılmıştır.
    yoğurtçu parkı çalışması da anadolu yakasındaki faaliyetlerindendir.
    1955 yılındaki ölümünden önce süreyya plajını belediyeye süreyya sinemasını darüşafaka cemiyetine narlıdere çiftliğini ssk kurumuna bağışlar.süreyyapaşa göğüs hastalıkları hastanesi onun vakfı çiftlik üzerinde günümüzde hizmet vermektedir. süreyya sineması halen işletilmekte, plajın yerinde ise sahil yolu yapılması nedeni ile yeller esmektedir. bakireler tapınağı ise karada bir çay bahçesinin içinde kalmış "ne idim, ne oldum, daha da ne olacağım" edası ile boynu bükük durmaktadır.
    paşanın yazılı eserleri de vardır. askeri eserlerinin yanısıra
    -tayyarecilik ve balonculuk tarihi
    -teşebbüslerim ve reisliklerim
    -dört ay yaşamış olan zavallı serbest fırka
    -sanayi odası için vaktiile ne kadar çalışmıştım
    adlı eserler bunlardan bazılarıdır.

    adını taşıyan semtte oturduğum bu ömrünü insanlara hizmete ve hayıra adamış paşanın ruhu şad olsun.

    (bkz: süreyya plajı)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap