2 entry daha
  • 1. öğrenme eğrisi
    herhangi bir iş için kişilerin öğrenme eğrisi değişkenlik gösterir, en azından yazılım sektöründe böyledir, ancak diğer sektörlerdeki arkadaşlar da bu tezimi onaylayacaktır diye düşünüyorum. dolayısıyla kariyer yolunda ilerleken kişilerin hızı değişkenlik gösterecektir. önemli olan bunun farkında olmak ve bunu avantaja çevirmektir. ortalama öğrenme eğrisine sahip birisi 1 birim zamanda 1 birim iş yapıyorsa, senin normalden sapman lazım. daha hızlı öğrenip, 1 birim zamanda daha fazla iş çıkarıp fark yaratman, katma değer sağlaman lazım. o zaman daha fazla çalışmam gerekmez mi diye soracak olursan eğer, işte dikkat edilmesi gereken nokta da burasıdır. çalışma arkadaşlarınla aynı emeği sarf edip bu çıktıyı elde etmen gerekir.

    2. kendini bilmek
    her zaman hangi işin ne kadar zamanında yapılacağını bilmen gerekir. sorduklarında verdiğin tutarlı cevaplar zaman içinde güven kazanmanı sağlayacaktır. eğer birkaç denemen sonra, tutarlı olmadığını farkedersen kendi katsayılarını belirle tahminlerini bununla çarp x2, x3. unutma işler hiç bir zaman yolunda gitmeyecektir. sonuçta herhangi bir dersin projesi için çalışmıyorsun. patronlar hocalar kadar insaflı olmayacaktır ve patronun senden beklediği işin tamamlanması kadar ne kadar zamanda tamamlanacağıdır.

    3. fırsatçılık
    her an karşına yeni bir fırsatın çıkabileceğini göz önünde bulundurmalısın. bu yeni bir kariyer fırsatı da olabilir, mevcut iş yerindeki bir fırsat da olabilir. bunun için iş çevreni sürekli geliştirmek, insan ilişkilerini sürekli geliştirmek; mümkün olduğunca gereksiz çatışmalardan uzak durmalısın.

    4. iş tanımı
    bence en önemlisi bu, sevdiğin işi yapmak. hayatının neredeyse yarısını adayacağın bir meşgaleden bahsediyoruz. en azından her sabah uyandığında ayaklarının geri geri gitmemesi gerekiyor. aksi durumda bir insanın mutlu bir hayat geçirebileceğini düşünmüyorum. işin kötü tarafı kimse böyle bir şeyi deneyimleyip, hayatına bir keşke eklemek istemez. o nedenle en dikkat edilmesi gereken nokta burasıdır.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap