5 entry daha
  • şans unsurunun ön plana çıktığı, çeşitliliğe katkı sağlayan evrimsel mekanizma. büyük bir populasyondan aynı türe ait çok küçük bir populasyonun ayrılarak izole olması sonucu oluşur. önceki populasyonda son derece sınırlı sayıda görülen bazı özellikler, küçük grubun kendi içerisinde sürekli çiftleşmesiyle yoğun olarak görülmeye başlar. genetik çeşitlilikteki bu artışa sürüklenme denir. sürüklenmenin en net görüldüğü zamanlar populasyonda kritik azalmaların görüldüğü, darboğaz diye tabir edilen dönemdir. doğal afet, olumsuz coğrafi koşullar gibi durumlarda populasyonun büyük çoğunluğunun yok olup rastgele bazı bireylerin hayatta kalması sonucu önceki populasyonda az görülen nadir özelliklerin genetik sürüklenmeyle yeni populasyonda nesiller boyu yayılması da kaşif etkisidir.

    örnek: fok avcılığı 1900 lerin başında belli bir fok türünün neredeyse tamamen yok olmasına neden oluyor. 1890-1920 arasında bu türe ait 20 fok keşfedilip koruma altına alınıyor. bugün bu türe ait 100.000 fok bulunuyor . bu fok türü avcılar tarafından katledilmeden önceki büyük populasyonun darboğazdan geçmesi sonucu rastgele elde kalan 20 fokun genlerini taşımakta ve kaşif etkisiyle bu 20 atadan soyunu sürdüren tür önceki nesillerine göre hastalıklara daha elverişli duruma gelmişler.

    dünyaya büyük bir meteor çarptığını ve 7 milyar insandan geriye rastgele 20 kişi kaldığını düşünelim. bu 20 insanın kendi aralarında çiftleşmesiyle şu an 7 milyar insanın yaşadığı populasyonda çok nadir görülen bazı özellikler yoğun görülebilecek. hayatta kalan 20 insanın tesadüfen hepsinin mavi gözlü olduğunu düşünelim o zaman bu 20 kişinin devam ettireceği yeni populasyonda mavi gözlülük baskın hale gelecek. 20 insanın tesadüfen hepsinin aa grubu olduğunu düşünelim yeni nesillerin tamamı a grubu insanlardan oluşacak. darboğaz sonucu elde kalan populasyon ne kadar küçükse sürüklenme de o denli etkili olacaktır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap