8 entry daha
  • bu kitabı okuyalı baya oldu ama bir ihtimal buraya bakıp da kahneman'ın önemi nereden geliyor diyenler için aklımda kaldığıyla bir şeyler yazayım hızlıca.

    bu kitap daniel kahneman'ın ekonomi alanında yaptığı çalışmaları özetliyor diyebiliriz. bu feyizli abi, çalışmalarıyla ekonomideki önemli assumption'lardan olan rasyonelliği sorguluyor. mevzu şu: ekonomik modellerdeki temel varsayıma göre bireyler rasyoneldir, bu representative adama bir utility function ve constraint'i verirsin. adam bunu maximize eder. modelini de böyle çözersin. ancak adam eğer kendi utilitisini maximize edecek şekilde davranmıyorsa gerçek hayatta, o vakit modelin ima ettiği tüm sonuçlar yanlı ve yanlıştır.

    insanlar rasyonel değildir düşüncesini ilk seslendiren kahneman değil ama farklı bir alandan geldiği için bu durumu en iyi gösteren insanlardan birisi. kendi alanı olan psikolojideki metodları ekonomideki bu temel varsayımın doğru olup olmadığını göstermek için kullanıyor ve system 1 kullanılırken insanların düzenli olarak yanlı hareket ettiğini gösteriyor. buradaki önemli olan şu, insanlar yanılabilir. eğer yanılmalar random ise yani ortalamada insanlar utilitisini maximize ediyorsa, kullanılan modellerin sonuçları hala kabul edilebilir. ancak bu yanılmalar düzenliyse yani uzun vadede gerçek insan ile rasyonel insanın davranışları birbirinden significant olarak farklılaşıyorsa, rasyonellik varsayımı modellerde kullanılmamalı ve modeller bu "biasness" mevzusunu göz önüne alacak şekilde güncellenmelidir.

    kitapta bu bias'lar tanımlanıyor, deneylerle nasıl bulunduğu ve insan hayatındaki etkileri anlatılıyor. bu açıdan genel okuyucuya da hitap ediyor diyebiliriz. türkçe'ye çevrildi mi bilmiyorum ama ingilizcesi gayet akıcı.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap