• rus milyarder yuri milner'ın 100 milyon dolar bağışlayarak başlattığı proje.

    duyuruyu yuri milner ve stephen hawking yaptı, proje 10 yıl sürecek ve evrende yaşamın izini bulabilmek için optik ve radyo sinyallerini araştıracak.

    samanyolu dışında 100 galaksiyi ve dünyaya yakın 1.000.000 yıldızı tarayacak. virginia'daki green bank teleskobu ve avustralya'daki parkes gözlemevi kullanılacak.
    şimdiye kadar yapılan benzer araştırmalara göre 50 kat daha hassas teleskoplarla, 10 kat daha geniş bir alan araştırılacak. 50 kat daha hassas teleskop demek, 100 kat daha hızlı bir biçimde 5 kat daha fazla radyo spektrumu yakalamak demek.

    eğer yakınlarımızdaki 1.000 yıldız sisteminin herhangi birinde uzaya radyo sinyalleri gönderebilecek yaşam formları varsa bunu yakalayabileceğiz.

    projeyi başlatan breakthrough initiativesin bir de breakthrough message projesi var. henüz ajandalarında yıldızlararası mesaj göndermek yok, sadece dünya dışındaki diğer zeki varlıklarla nasıl iletişim kurulması gerektiği ile ilgili bir yarışma. ana teması "eğer mesaj gönderecek olursak ne göndermeliyiz?" ve ödül 1milyon dolar.

    breakthrough listen ocak 2016'da başlayacak, elde edilen veriler de herkese açık olacak.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap