2 entry daha
  • son baskısı ocak 2015'de basılmıştır. ilginç ve güzel bir kitap. dünya üzerinde bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün alfabeleri kolaylıkla bulup görebileceğiniz bir nevi başucu kitabı. hatta daha da ileriye gidip kendi kendinize "mısır hiyerogliflerini bile buna bakıp bakıp bir şekilde çözerim ben" diyebilirsiniz.*

    bütün alfabeler demiştim ancak küçük bir sürprizi var bu kitabın o da içerisinde göktürk/orhun alfabesini barındırmaması.

    çok ilginç değil mi? sebebi de aslında bir o kadar basit:

    carl faulmann'ın eşi görülmemiş çalışması ilk olarak 1878 senesinde basıldı ve ardından gördüğü ilgi üzerine 1880 senesinde 2. baskısı yapıldı. ancak bildiğiniz üzere göktürk alfabesi 1889 yılında bulunmuş, 1893 senesinde dilbilimci vilhelm ludwig peter thomsen tarafından dünyaya kazandırılmıştır.
    bu çok ufak bir detay olup kitaba olan merakı engelleyemez. eğer ilginiz var ise gidip görün alın.

    güzelleme: kitabın ilk sayfasında "tanıtım amacıyla, kaynak gösterilmek şartıyla yapılacak kısa alıntılar dışında.." diye bir ibare var, ben de türkiye iş bankası kültür yayınları'nın bu uyarısını dikkate alıp ve affına sığınarak elimdeki kopyasından bir iki resim paylaşmak istiyorum ki bir fikriniz olsun :)

    mısır hiyeroglifleri

    asur babil

    eski türkçe

    kaynak: işbu yukarıdaki resimler türkiye iş bankası kültür yayınları'nın ocak 2015'te 6. basımını yaptığı carl faulmann - yazı kitabı'ndan alınmıştır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap