9 entry daha
  • yakın zamanda okumaya başladığımda insanlığın gelişimi üzerine daha evvel hiç duymadığım şeyleri duymama vesile olmuş kitap. sağdan soldan kalabalık alıntılar ve bilimsel ahkam kesmek yerine, yazarının tane tane anlatımı ile adeta gözümde yeni bir ufuk açmıştır. kitabın başlarında "tarih" denilen şeyin ne olduğunu, nerede başladığını ve tarih öncesi dönemden ne anlamamız gerektiğini anlattığı bölüm ise, yazarın aslında okuyucuyu ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor. insan gelişiminde, sapiens türü insanın, aslında olmayan şeyleri hayal edebilme, yalan söyleyebilme, dedikodu yeteneği gibi diğer canlılarda olmayan ama aynı zamanda da sosyalleşmeye de yol açan olgular sayesinde diğer canlılara göre ön plana çıktığını anlattığı bölüm, tek kelime ile "sarsıcı" idi. yani "derenin kenarında kaplan var" diyen türlere göre "derenin kenarında kaplan olabilir" diyen bir türün üstünlüğü anlatılmak istenmiş. basit bir mantık ama insan türleri arasındaki temel ayrım da buradan geliyor.

    --- spoiler ---

    kitapta şu ana kadar eleştirebileceğim tek kısım ise şu: bir bölümde peugeot firmasının doğuşundan örnek verilmiş. sahibi öldüğü halde markanın varlığının devamı anlatılmış ve sapiensi diğer türlerden farklı kılan en önemli özelliğin "insanın sahip olabileceği şeylerin bazılarına sahip olabilecek ama insan olmayan varlıklar yaratabilme yeteneği" olduğu vurgulanmış. bu kısımdan önce "para" kavramının doğuşu anlatılsa daha doğru bir sıralama olurdu.
    --- spoiler ---

    son olarak; kitap ve yazarının; son zamanlarda çokça türeyen "ferrarisini satan bilge" gibi kitapları yazan ama yetenekleri kendilerinden menkul yazarlarla ve kitaplarla karıştırılmaktan ve karşılaştırılmaktan kaçınılması gerektiğini özellikle vurgulamalıyım. bu kitabın arkasında önemli bir entellektüel birikim var. özetle okudukça zihin açan bir kitap. bu tarz kitaplar nadiren yazılıyor.
640 entry daha
hesabın var mı? giriş yap