4 entry daha
  • foucault öznenin bilgi ve iktidarla olan ilişkisini incelerken biyoiktidar kavramını ortaya atar. foucault'ya göre, 18. yy kadar cezalandırma şekilleri vahşete varan şiddet gösterileri şeklindeydi. günümüzde bu insan davranışlarını düzenleme şeklinde değişmiştir. yani onları disipline ederek, mesai saatleri içinde istenilenleri yaptırarak.. bireyin davranış biçimleri bu şekilde ıslah edilmiştir. eski müdahale biçiminin araçları, darağaçları kızgın kerpetenler, kaynar yağlar vb. yerini düzenli etkinlikler, sessizlik, saygı ve iyi alışkanlıklara bırakmıştır.

    amaç, itaatkar, kurallara, düzene ve kendini kuşatan otoriteye boyun eğmiş ve otoriteyi içselleştirmiş bir birey yaratmaktır. istatistik biliminin ortaya çıkışı, bedenlerin sahip olduğu güçler toplamı olan nüfusu denetlemeye dair çabalardır. bu çabalar neticesinde kitlelerin denetimi mümkün kılınmıştır.

    foucault'ya göre batı toplumunda beden bir iktidar ilişkileri ağında yer alır, çünkü '' üretim biçimi gereği, beden emek gücüne dönüştürülmeli ve üretim gücü olarak kullanılmalıdır'' der. bu üretim biçimi için gerekli itaatkarlıkta, bu yeni disiplinci iktidar tarafından, bedenin kuşatılmasıyla elde edilir.

    biyoiktidar bir normalizasyon toplumu oluşturur, bireyleri norma uymaya zorlayan, onları normalleştiren bir toplum. normalizasyon toplumu'nda birey ve öznelliği; bilimsel disiplinci mekanizmalar tarafından, oluşturulmuş ve biçimlendirilmiş bir bilgi nesnesi ve öznesi olarak ortaya çıkar.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap