• çinli bilimkurgu yazarı cixin liu'nun muhteşem kitabı.

    ingilizce yeterince bilimkurgu yazılıyor, tutup çinceden çevrilmiş kitabı ne okuyacağım diye uzun süre uzak durdum, en sonunda alıp okudum. hakkında yazılan bütün iyi yorumları hak eden bir kitap, cyberpunkdı singularitydi derken iyice kötümser ve karanlık hale gelmiş batı bilimkurgu edebiyatına karşı asimov/clarke/heinlein gibi bol bilimsel temelli ve iyimser bir heyecanı yakalayabilen bir roman olmuş. belki de iyi bilimkurgu yazmak için bilimle ilgili toplumsal bir heyecan duyan bir ülkede yaşamak gerekiyordur. konunun çin'de geçiyor olması, çin tarihine-kültürüne referanslar, herşeyden öte çince karakter isimleri ilk önce biraz garip geldi, ama konu ve anlatım gayet sağlam olunca kitabın hemen başlarında alıştım. bilimkurgu seven herkese şiddetle tavsiye ederim. yayınevlerine de önerim doğrudan mandarin'den tercüme edecek birini bulup kültürel referansları da açıklayacak notlarla zenginleştirip bir an önce türkçe yayınlamaları.

    yazarımız çin'de zaten superstar statüsündeymiş, adam yazarken de çinli okura hitap etmenin ötesinde bir kaygı gütmüyormuş. kendisi için ayrıca başlık açmıyorum, telaffuzundan emin değilim isminin, latin alfabesi ile yazılmayan isimlerin türkçe okunuşları ile yazılması kuralına uyarsak bu arkadaşın ismi çok afedersiniz siksin liyu oluyor ( abd'de duyduğum telaffuz bu, çok rahat jişin liyu da olabilir orjinali) ben elemanın diğer kitaplarını da okuma kararı aldım, ileride daha detaylı bir yorum yazarım.

    konuyu spoylere girmeden özetlersem bir grup bilimci 'fizik kuralları değişmez midir? bilimin sınırları nelerdir?' gibi soruları tartışmaktadır. çok sayıda iyi bilimadamı da garip notlar bırakarak intihar etmektedir, taa çinlilerin kültürel devrim yıllarına dayanan bir sır ile birlikte uzaylıların varlığı ortaya çıkmak üzeredir.

    holivud film bile yapardı da olay beijing'de geçiyor boston'da değil.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap