6 entry daha
  • e-ticaret; en basit ifadeyle internet üzerinden i$ yapmaktır (coppel, 2000, s.4)..

    -e-ticaret; bilgisayardan bilgisayara bilginin deği$imiyle birlikte mal veya paranın deği$ toku$udur ( http://www.cio.com/archive/enterprise/ 061599_curve_content.html )..

    -e-ticaret; telekomünikasyon ağları vasıtasıyla i$letmedeki bilgilerin payla$ılması, i$letme ili$kilerinin sürdürülmesi ve i$letmedeki i$lerin yürütülmesini ifade etmektedir (riggins-rhee, 1998, s.89)..

    elektronik ticareti 4 gruba ayırabiliriz
    -firmadan firmaya (business-to-business-b2b) : tedarikçilerden sipari$ alırken ağın kullanılması, faturaların alınması ve ödemelerin yapılması bu gruba girer.. business-to-business (b2b) $u anda hacim olarak e-ticaretin en önemli kısmını olu$turmakta olup; çelik, kimya ve araba parçaları gibi endüstriyel çıktıları alırken büyük firmalar tarafından kullanılı..

    -firmadan tüketiciye (business-to-customer-b2c): elektronik bankacılık ve sigortacılık en iyi örnektir..

    -firmadan yönetime/kamuya (business-to-administration): kamu ihalelerinin elektronik ortamda duyurulması..

    - tüketiciden yönetime/kamuya (customer-to-administation): sosyal güvenlik ve kişilerin hesapladığı vergilerin ödenmesi bu gruba girer..

    e-ticaretin geleneksel ticaret kar$ısında bir takım üstünlüklerini $u $ekilde sıralayabiliriz..

    ticari i$lemlerin yürütülmesi için gerekli bilgiler, i$lemi ba$latan ki$i tarafından, ticaret sürecine dahil tüm tarafların birbirine bağlı bilgisayarlarından birisine önceden belirlenmi$ standart formatta bir kez girildiğinde kısa bir süre içinde tüm tarafların bilgisayarlarına ula$maktadır.. gereken belgeler elektronik ortamda hazırlanmakta, bu bilgi ve belgeler ilgililerin kullanımına sunulmaktadır.. böylece, i$lemler minimum hata ile kısa bir süre içinde ve kırtasiye masrafı ödenmeksizin tamamlanmaktadır..

    malların üretiminden satı$ına kadar olan zincirde deği$iklikler olmakta, alıcı ve satıcının bir araya gelmesi gerekmediğinden özellikle hizmet ticaretinde i$lem maliyetleri dü$mekte, araçların yerini web sayfaları veya elektronik bülten panoları almaktadır..

    firmaların pek çok faaliyetinin daha dü$ük maliyetle yapılması ve üreticiler arasında rekabetin artmasının yanısıra bilgilerin hızlı ve etkin biçimde iletilmesi sağlanmaktadır..

    daha hızlı bir $ekilde ürün geli$tirilmesi, test edilmesi ve mü$teri ihtiyaçlarının tespit edilmesi mümkün kılındığından, talebe kar$ı arz tarafı daha fazla uyum göstermektedir..

    perakende satı$larda önemli deği$iklikler olması beklenmektedir.. alıcılar kendi evlerinden sipari$ verme ve istedikleri ürünleri kendi evlerinde teslim alma imkanına kavu$maktadır.. firmalar bu ortamda mü$terilerine çok daha fazla sayıda ürün seçeneği sunabilmektedir..

    tüketiciler için i$lem maliyetleri ve nakliye masrafları dü$mektedir..

    ürünlerin sipari$ edilmesi ile teslim alınması arasında geçen süreden kaynaklanan maliyetler ile stok maliyetleri dü$mektedir..

    internetin yaygınla$ması ve bu ortamda sunulabilen bilgilerin artmasıyla bilgi ve ileti$im piyasalarında deği$iklikler beklenmektedir.. tüketicilerin daha yüksek kalitede bilgi talep etmesi, bilgi toplama ve i$leme alanında uzmanla$mayı gerektirmektedir.. bu da bilgi i$lem sektöründe yeni i$ imkanları yaratacaktır.. yeni fikirlere sahip bir giri$imcinin bu ortamda tanınması ve yer edinmesi daha kolay olacaktır..
342 entry daha
hesabın var mı? giriş yap